Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Pet srpskih boljki zbog kojih će vam biti skoro drago što ste nezaposleni

PDF
Štampa
Pet srpskih boljki zbog kojih će vam biti skoro drago što ste nezaposleni
Image courtesy of: pixabay.com

Potraga za poslom u svetu je kao traženje igle u plastu sena. U Srbiji je slično. Samo zamislite da plast gori. A kad nađete iglu tek postaje vruće.

Baš kao što je prijemni ispit najlakši od svih koje ćete morati da polažete na fakultetima, tako je i nalaženje posla samo uvertira u nove izazove. Pitali smo Bojanu Bijelić Bosanac, predsednicu Sekcije mladih Samostalnih sindikata Srbije kako zapravo izgleda biti mlad čovek na radnom mestu. Ovo su njeni odgovori.

“Samo se ti nadaj”

Radnici se uglavnom žale na nepoštovanje kolektivnih ugovora, zatim na neostvarivanje prava na zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje, nepoštovanje radnog vremena i prava na godišnji odmor, niske zarade ili njihovo neisplaćivanje ili kašnjenje, nedovoljno bezbedne i zdrave uslove za rad (posebno npr. u sektoru građevinarstva).

“Kuća pos’o – pos’o kuća”

U bankama se uglavnom ne poštuje odredba o osmočasovnom radnom vremenu, kao i u većini uslužnih delatnosti. Iako zakon o radu obavezuje poslodavce da uvećavaju zaradu za prekovremeni rad, oni uglavnom to ne čine.

Mlad si? Osedećeš!

Najmlađi i najstariji radnici svakako trpe najveći pritisak poslodavca. Za mlade se često govori da kada preduzeće dobro posluje, poslednji bivaju primljeni u stalni radni odnos, dok čim nastupa neizvesnost oni su prvi "prekobrojni". Mladi su danas posebno opterećeni neizvesnošću radnih mesta, muči ih pitanje "da li će ugovor biti produžen i pod kojim uslovima".

Upoznavanje sa radnim mestom i obavezama traži neko vreme jer mladi, s obzirom na svoje godine, često nemaju adekvatna prethodna radna iskustva. Od njih se međutim očekuje da se brzo "uhodaju" i postanu produktivni članovi tima.

Spremite se za čekanje i čekanje… I čekanje…

Mladima najteže pada neizvesnost, to što teško dolaze do radnih mesta, što su mnoga slabo plaćena, angažuju se na određeno radno vreme i po više od 10 godina što praktično onemogućava mlade da se zaduže za na primer stambeni kredit. Sve to produžava zavisnost od roditelja a odlaže zasnivanje sopstvene porodice, čime se život podređuje radu.

Više posla za manje pare

Mladi uglavnom zarađuju manje od starijih kolega s obzirom da imaju manje radnog iskustva, manje su efikasni ili brzi na početku svog radnog veka.

Nije sve tako crno

Predsednica Sekcije mladih naglašava da iako je mladima zbog teške ekonomske situacije u zemlji još gore nego roditeljima kada su bili njihovih godina postoje prednosti koje oni tada nisu imali. Poznavanje tehnologije, visoka stručna sprema i brzo učenje su prednosti koje nove generacije radne snage mogu da iskoriste kao veliki plus.

- Ne zaboravite da je i roditeljima danas teže nego kada su bili mladi. Postoje firme koje su dobro pravno regulisane i poštuju prava i vreme radnika. Nepoznavanje svojih radnih prava otežava položaj mladima na radnom mestu, stoga svima preporučujemo da ne potpisuju ugovor bez prethodnog čitanja i raspitivanja o uslovima rada i zaradi - naglašava Bijelić Bosanac.

Izvor/ autor: 24sata.rs


Broj pregleda: 294
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus