Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Nemate posao? Evo kako sa svojih 10 prstiju da zaradite 500 dolara

PDF
Štampa
Nemate posao? Evo kako sa svojih 10 prstiju da zaradite 500 dolara
Image courtesy of: pixabay.com

Mladi sa fakultetskim diplomama više ne mogu da čekaju na posao za koji su se školovali, pa se uzdaju u sopstvene ruke. U Novom Sadu sve je više mladih zanatlija koji prave nakit, odeću, obuću, kozmetiku i mnoge druge stvari.

Oni koji ne mogu da se pouzdaju u manuelnu spretnost posao nalaze preko interneta kao veb-dizajneri, programeri i radnici na podršci ili optimizaciji sajtova.

Internet je omogućio mladim Novosađanima da sve više rade za strane, većinom američke i australijske kompanije.

- Optimiziram sajtove, odnosno pišem tekstove po ključnim rečima koji onda te sajtove na “Guglovom” pretraživaču stavljaju na što bolju poziciju. Radim za Australijance, pa sa poslom krećem u 11 naveče i završavam oko 7 ujutro. Zaradim oko 500 dolara mesečno - kaže Jovana Delić, mlada nezaposlena nastavnica srpskog jezika.

Mladi kreativci spretnih ruku počeli su i da se povezuju.

Biljana Dudaš, diplomirana fotografkinja, i Ela Martinović, diplomirana hemičarka, napravile su udruženje „Kreativke“. Dudašova šije torbe, novčanike, cegere, nesesere i druge većinom ženske dodatke, dok se Martinovićeva bavi proizvodnjom sapuna i prirodne kozmetike.

 Shvatila sam da se nikada neću baviti onim što sam završila i svoju kreativnost sam iskazala na ovaj način. Već tri godine imamo svoj kreativni prostor i od ovog posla, koji nekad zahteva da radiš tri, četiri stvari odjednom, može da se zaradi prosečna plata - izjavila je Biljana Dudaš.

Ela za “24 sata” kaže da je sa Biljanom pokrenula i Mali sajam lepih stvari pre nekih pet godina i da je do sada tu izlagalo 1.000 ljudi.

Proizvodnjom sapuna sam počela da se bavim otprilike u isto vreme, a zanat sam nasledila od bake. Pokušala sam i, eto, uspela da se bavim proizvodnjom - kaže Ela.

Jedan od mladih zanatlija koji je završio fakultet, ali je ipak nastavio porodični posao i bavi se zanatom je i Mihajlo Rakić, graditelj gudačkih instrumenata.

- Završio sam Fakultet tehničkih nauka, ali nikada nisam radio posao za koji sam se školovao jer sam nastavio porodični posao. Otac je devedesetih godina otvorio ovu radnju, a ja već četiri godine pomažem u vođenju posla - kaže Mihajlo.

Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: 24sata.rs


Broj pregleda: 331
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjenOvo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus