OGLAS

Šta biznismen može da nauči od Svetskog prvenstva

Svetsko prvenstvo u fudbalu je završeno, utisci se sumiraju, pobednici slave, poraženi tuguju. Ipak, pored fudbala, ovo takmičenje poslužilo je i biznismenima da se bolje uvere da neka stara pravila u poslovnom svetu imaju svoju paralelelu i na fudbalskom terenu.

Jak tim ima trenera i kapitena.

Jaki timovi u sportu obično imaju i trenera i kapitena. Previše često, pak, kompanije strogo razdvajaju menadžere i radnike, i to neizbežno stvara stav „mi protiv njih“ kod obe strane što dovodi do podele.

Ali kapiten u timu je ustvari most između ove dve grupe, neko ko može da se osloni na iskustvo obe grupe i ko može da pomogne da se stvore veze i izgradi poverenje između njih. Razmislite, da li bi vašem timu koristilo da ima kapitena?

Ima mesta na terenu za igrače svih veličina

Ovo je važan podsetnik da raznovrsnost veština i iskustvo nisu jedini izvori jačine tima. To takođe podvlači da naše razmišljanje „što veće to bolje“ ne mora uvek da bude mudro. Na primer, možda razmišljate da proširite vašu malu kompaniju, ali nemojte gubiti iz vida ono što vaša sadašnja kompanija radi- srdačniji odnosi prema potrošačima, jer se to može izgubiti sa rastom kompanije.

Slično tome, možda ste više okrenuti šarmantnom, ekstrovertnom menadžeru, ali nemojte zaboraviti i na tihog vođu u ćošku- izvrsnost dolazi u više oblika.

Nemojte traćiti prilike menjanjem osnovnih pravila.

Postarajte se da obraćate pažnju na osnovna pravila koja ćete slediti da bi prilike koje vam se ukažu mogle da se ugrabe, a ne da se izgube.

Sat uvek kuca.

Fudbal je igra bez prestanka. Sat ne staje kada se igrači povrede, kada sudija zasvira faul, ili kada navijač uleti u teren. Sve je to deo igre. Poslovanje funkcioniše na isti način. Vreme se uvek nastavlja, i vi uvek radite. I bilo da to pomaže ili šteti vašoj kompaniji, sve se računa.

Stoga ako stvari ne idu najbolje, nemojte čekati da stane sat. Umesto toga, otkrijte kako možete da iskoristite svaki dobijeni minut.

Izvor/ autorska prava: kamatica.com

Image courtesy of[Ministério da Defesa] / Flickr.com

Photo under licenceAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva