OGLAS

Plata od 960 evra za pomoćnika u restoranu

 Svake se godine sve manje mladih Nemaca prijavljuje za pomoćne radnike i obuku koja bi im omogućila napredovanje.

Preduzetnici u Nemačkoj suočeni su s problemom nedostatka zanatskih učenika i pomoćne radne snage. Svake godine sve manje mladih upisuje trogodišnje zanatske škole.

U vreme ručka osoblje restorana "Tauro" jedva drži korak s brojem porudžbina. U berlinskom distriktu Prenzlauer Berg restorani nude 800 mesta, a vlasniku jednog od njih, Gerdu Spitzeru, potrebna je sva moguća pomoć, javlja Al Džazira.

Međutim, na oglas za pomoćne radnike niko se nije javio poslednjih godinu dana.

"Situacija nije ništa bolja ni ove godine, pa smo ponovili oglas. Zbog ovakve situacije, morali smo ponuditi nešto drugo, pa smo plate pomoćnika udvostručili na 960 evra", ističe Spitzer, vlasnik "Taura".

On je samo jedan od mnogih preduzetnika koji je morao da uvede takvu meru, jer se svake godine sve manje mladih ljudi prijavljuje za pomoćne radnike i obuku koja bi im omogućila napredovanje.

"Konobarisanje se smatra marginalnim poslom, ali potrebno nam je sve više konobara zbog turista, čiji broj raste. Većina tinejdžera ne voli ovaj posao, jer je težak", kaže konobar Brian Dilek.

Problem za ovakvo stanje je delimično u jakoj nemačkoj privredi, koja traži nova radna mesta, s jedne strane, i malom prirodnom priraštaju, s druge strane.

Zbog toga je radnih mesta sve više, ali je sve manje onih koji bi ih mogli popuniti. Tu se krije i razlog zbog čega Nemačka, zapravo, ima mali broj nezaposlenih među mladima u poređenju s ostalim evropskim državama.

Osim toga, 2,2 miliona mladih Nemaca studira, dok se samo 1,4 miliona odlučuje za zanatske škole. Zbog toga toj evropskoj državi nedostaju vodoinstalateri, mesari i kuvari...

Izvor: aljazeera.com

Photo - Image courtesy of: stockimages /FreeDigitalPhotos.net 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva