OGLAS

Profesije i poslovi od kojih ćete se sigurno razboleti

 

Svaki posao sa sobom nosi neku vrstu rizika, ali neki poslovi jednostavno su opasni i mogu uticati na vaše zdravlje. Magazin "TIME" napravio je listu profesija i poslova od kojih ćete se sigurno razboleti, pa da je se podsetimo.

1. Poljoprivrednici

Iako je oni ređe oboljeevaju od bolesti srca ili raka pluća zahvaljujući fizičkoj aktivnosti i radnom stilu života, ipak su izloženi visokom riziku za oboljevanje od drugih opasnih bolesti. Leukemija, tumori mekog tkiva, multipli melom, rak kože i prostate samo su neke od bolesti koje im prete. Poljoprivrednici su izloženi velikoj količini raznih hemikalija. Pesticidi, fungicidi i goriva utiču na stvaranje navedenih bolesti.

 

2. Građevinski radnici

Objekti koji padaju sa visina i opasne mašine nisu jedine stvari koje prete radnicima u građevini. Statistika kaže kako je preko miliona građevinaca u SAD-u izloženo azbestu zbog čega im preti azbestoza koja može biti pogubna za zdravlje čoveka jer uzrokuje rak.

 

3. Vatrogasci

Zbog velikog fizičkog i psihološkog stresa vatrogasci često umiru od bolesti srca i infarkta. Uz traume, rizik od vatre i redovinu inhalaciju dima, ovo je sigurno jedan od najopasnijih poslova.

 

4. Piloti

Naučnici sa Univerziteta u Islandu otkrili su kako piloti 25 puta više obolevaju od malignih melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Kosmička radijacija, izloženost suncu i prekinuti ritam zbog prelaska iz jedne vremenske zone u drugu su faktori koji znatno utiču na razvoj te opasne bolesti.

 

5. Bilo koju kancelarijski posao

Nakon svih rizika nabrojanih kod gore navedenih profesija čini vam se kako nema ništa opasno u sedenju za kancelarijskim stolom. Pogrešno. Takvi poslovi povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 82 odsto. Uz očigledan manjak aktivnosti, telo ne sagoreva kalorije zbog čega se gojimo i postajemo tromi.

Izvor: index.hr

Photo - Image courtesy of: Jeroen van Oostrom  / FreeDigitalPhotos.net 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva