OGLAS

Kako hobi pretvoriti u posao

Ako imate višak slobodnog vremena sigurno praktikujete neku aktivnost koja vam okupira pažnju, relaksira vas i čini da se dobro osećate dok je praktikujete. Posebno ako uključuje rad sa rukama, kreativno stvaranje nečeg opipljivog – korisnog ili samo lepog. Ali da li se to isplati? Svakako! Ako vam dobro krene, možete “svojih ruku dela” poklanjati, ali i prodavati.

Pročitajte kako da dopunite kućni budžet uz pomoć hobija, kojim ste do sada samo popunjavali slobodno vreme.

U čemu ste dobri?

Pravi je luksuz i privilegija raditi nešto što volite, nešto što vas u potpunosti ispunjava. Tada rad nije obaveza, već uživanje. Kada nam nešto dobro ide, kad primamo pohvale za učinjeno, motivacije ne manjka. Zato razmislite šta je to što umete ili znate da radite, a što bi moglo biti od koristi drugima. Odaberite aktivnost koja se uklapa u vaš stil života, slobodno vreme kojim raspolažete, budžet koji ste spremni da izdvojite za početak…Najjednostavnije je ako umete da izrađujete praktične predmeta, koji se upotrebljavaju svakodnevno. Ako umete nešto da napravite, sašijete, naslikate uvek možete naći nekog ko bi isprobao vaše početničke kreacije. Možda umete da podučavate i da prenosite svoje znanje drugima. Ramislite šta je to što bi ste radili sa uživanjem, a da bi se pri tom moglo unovčiti.

Napravite plan

Najvažniji korak u započinjanju posla je dobar plan. Morate odrediti ciljeve i definisati aktivnosti koje ćete sprovoditi da bi ste došli do željenjih rezultata. Stavite sve na papir – izračunajte koliko vam je potrebno novca za početak, kako ćete i gde nabaviti potreban materijal, gde ćete napraviti svoj radni kutak itd. Prosto, treba da isplanirate sve što bi moglo biti važno za započinjanje posla, a onda se tog plana pridržavati.

Odredite radno vreme

Sigurno možete ukrasti malo vremena između poslovnih i porodičnih obaveza i uživati u svom hobiju. Nije važno ako ne možete da izdvojiti dovoljno vremena da sve završite, jer ćete prvom prilikom nastaviti.Samo gledajte da se pridržavate planiranog koliko je to moguće, jer ne želite da zapostavite ostale dnevne obaveze.

Ako ste kojim slučajem u pauzi između poslova, možete se baviti hobijem/poslom u bilo koje doba dana. Sjajno je što raspolažete svojim vremenom i što ste sam svoj šef, pa radite kad, kako i koliko hoćete.

Procenite ponudu i potražnju

Ispitajte da li postoje nešto slično u ponudi i “špijunirajte” konkurenciju. Ne da bi ste ih kopirali, već da vidite u kom pravcu ćete sami krenuti. Nije loše ni „ukrasti“ neku ideju, da je dalje možete sami razvijati kako želite. Dragocene informacije možete prikupiti na razne načine, čak i kroz razgovor sa poznanicima ili listanjem oglasa. Prosto pitajte ljude oko sebe da li bi kupili određeni predmet i koliko su spremni da plate za njega.

Investirajte

Neminovno je da uložite nešto više novca nego što ste inače, dok ste radili za “svoju dušu”. Kupite kvalitetniji pribor i zamenite stari, dotrajali. Ako posao dobro krene brzo će se uloženo isplatiti. Ipak, ne preterujte! Ne trebaju vam zalihe u ogromnim količinama, koje ćete samo gomilati oko sebe. Izračunajte koliko vam je potrebno za početak, pa ćete kad potrošite lako dopuniti.

Započnite sa jednim proizvodom

Ponudite samo jedan predmet ili proizvod, dok ne vidite kako će se dopasti potencijalnim kupcima. Posle proširite asortiman, kada vidite šta se traži. Ako izrađujete nakit, počnite npr.sa minđušama, a kasnije možete praviti ogrlice, narukvice, ukrase za kosu…

Odredite cenu

Budite realni. Nemojte preceniti svoje umeće i uloženo vreme, ipak ste novi u celoj priči. Raspitajte se koliko se kreću cene sličnih stvari kod vaše konkurencije, pa se okvirno uklopite u njihovu cenu. Zapitajte se koliko bi ste vi platili konkretan proizvod, da ste kupac.

Reklamirajte se

Dobro, prve stvarčice ste poklonili vama bliskim ljudima, oni su vam našli nekoliko mušterija i šta dalje? Pre svega, fotografišite svoj proizvod i kratko ga opišite. Postavite ih na svoje profile na društvenim mrežama na kojima ste aktivni. Dajte oglas na net-u, stavite na aukcijsku prodaju, postavite ih na svoj sajt ili blog. Ako je praktičan, estetski privlačan i ne košta previše, lako će naći put do kupaca.

Usavršavajte se

Amaterski ste počeli, samouki ste i kad je krenuo posao shvatili ste da ga morate podići na viši nivo. Ako već niste, završite kurs, gde će vam stručnjaci otkriti neke tajne veštine. Proučavajte literaturu i naravno koristite informacije sa interneta.

Prodaja i distribucija

Ima mnogo načina da prodate svoj proizvod. Kada ste ga izreklamirali lako ćete pronaći kupce. Možete slati pakete putem pošte ili se naći sa kupcem, po dogovoru i direktno predati proizvod. Ponudite svoje rukotvorine prodavcima na lokalnim pijacama ili malim prodavnicama, sa kojima možete dogovoriti nekiu vrstu komisione prodaje.

Nemojte lako odustajati

Kao što je poznato- “prvi mačići se u vodu bacaju”, pa u slučaju da vam ne uspe iz prvog pokušaja, nastavite dalje sa više energije i entuzijazma. Ipak se preispitajte da li ste preskočili neki od prethodnih koraka ili nije do vas. Upornost će se sigurno isplatiti, a pošto se hobijem/poslom bavite iz čistog zadovoljstva, ništa vas ne koštate da nastavite do željenog cilja.

 

Saveti

 

Ne morate imati neka posebna znanja i veštine da bi ste započeli sa poslovanjem.Kuvanje,uzgajanje cveća ili bavljenje sportom mogu biti inspiracija za novi način zarade.Sve što vam treba je dobar plan i dobra volja!

Ne treba da na samom početku investirate previše-ni vremena ni para.Ne zalećite se,već prvo vidite da li vam se isplati ili ćete i dalje raditi samo za svoju dušu.

Ako ste se odlučili da držite kurseve ili predavanja iz određene oblasti npr.časove stranih jezika ili borilačke veštine dobro je da se povežete sa kolegama i saznate kako da započnete sopstveni biznis.

Nemojte očekivati da ćete se obogatiti i to odmah.Ali ono što je svakako neophodno je držati se cilja i unapređivati svoje znanje i veštine.

 

Autor/ izvor teksta: Maja Kovačević/ kakopedija.com

Preuzimanje je pod Creative Commons 3.0 licencom

Image courtesy of: patrisyu /FreeDigitalPhotos.net 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva