OGLAS

Šta je to propratno pismo?

 

Prilikom konkurisanja za posao, neophodno je poslati radnu biografiju (CV ili rezime).

Radna biografija se može poslati samostalno, ali mnogo veći efekat ćete izazvati ukoliko uz vašu ličnu prezentaciju tj. radnu biografiju pošaljete i propratno pismo. Uvek je bolji nešto personalizovaniji pristup kada apliciramo za posao, kako bismo približili svoje kvalitete poslodavcu.

 

Ukoliko šaljete CV bez propratnog pisma, stiče se utisak da šaljete svoju biografiju nasumice i mehanički. Propratno pismo je jedinstvena prilika da poslodavcu naznačite za koju poziciju konkurišete i zašto ste zainteresovani da radite baš za njega – stvari koje se obično ne navode u poslovnoj biografiji.

 

Propratno pismo je jedinstvena prilika da poslodavcu naznačite za koju poziciju konkurišete i zašto ste zainteresovani da  radite baš za njega – stvari koje se obično ne navode u radnoj biografiji.

 

Propratno pismo koje šaljete zajedno sa poslovnom biografijom inicira kontakt sa osobom koja ima moć da vas zaposli. Ono stvara prvi utisak o vama. Loše napisano propratno pismo stvara loš utisak i odbojnost potencijalnog poslodavca prema vama.

 

Svrha propratnog pisma

 

Dobro napisano propratno pismo ima nekoliko funkcija.

Ono:

 

vas predstavlja potencijalnom poslodavcu,

objašnjava razloge vašeg interesovanja za određenog poslodavca i određenu poziciju,

govori zašto ste baš vi prava osoba za određenu poziciju,

omogućava brz uvid u vaš lični i profesionalni profil i obezbeđuje druge informacije po kojima se razlikujete od ostalih kandidata,

povećava interesovanje poslodavca da vas pozove na razgovor.

Često ćete u oglasima videti da poslodavac zahteva da mu pored CV-a dostavite i Cover letter ili Motivation letter. Neka vas to ne brine, to je samo drugi naziv, danas možda čak i češće korišćen nego propratno pismo.

 

Propratno pismo poslodavci umeju posebno da cene jer je lično, nije pisano po šablonu kao CV i puno govori o vašoj opštoj kulturi, vaspitanju i pismenosti, stoga mu ponekad i daju malu prednost u odnosu na CV. Važno je da povežete svoje kvalitete i kvalifikacije koje ste naveli u CV-u sa zahtevima radnog mesta za koje konkurišete, da pokažete zainteresovanost i motivisanost, kao i da ukratko opišete na koji način možete doprineti radu određene organizacije.

 

Propratno pismo je način da se lično obratite HR menadžeru ili komisiji koja odlučuje ko će dobiti posao. Iskoristite ga da se predstavite kao ozbiljna, odgovorna, profesionalna, komunikativna i interaktivna osoba. Čak i kad se u oglasu eksplicitno ne traži da dostavite propratno pismo, preporučujemo da to ipak uradite. Tako ćete se istaći među ostalim (brojnim) kandidatima, pokazujući želju da se detaljnije predstavite poslodavcu.

 

Propratno pismo koje šaljete zajedno sa poslovnom biografijom inicira bliži kontakt sa osobom koja je zadužena za selekciju. Ono stvara prvi utisak o vama. Loše napisano propratno pismo stvara loš utisak i odbojnost potencijalnog poslodavca.

Photo: Image courtesy of: by Vichaya /FreeDigitalPhotos.net

Izvor i autorska pravaCenter for Career Development

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva