OGLAS

Lepim manirima zakoračite na put ka poslovnom uspehu

 

„Imajte smelosti da se prihvatite novog posla, pokažite Vaše sposobosti. Uvećajte Vaše samopouzdanje i unapredite Vašu poslovnost u svakom pogledu. Pokažite kolegama da je poslovanje sa Vama pravo uživanje i pun pogodak. Dobra komunikacija, kreativnost i dostojanstvenost pokazaće da ste osoba od poverenja... Želite da neko ceni Vas i Vaš rad, učinite da se i Vaš sagovornik oseti cenjenim i uvaženim i obraćajte mu se sa poštovanjem. Samo uzajamnim poštovanjem ostvarićete dobre poslovne odnose. Iskoristite „cake“ poslovnog bontona za ostvarivanje Vašeg cilja...“

Ostavite dobar utisak, pokažite razumevanje, ljubaznost, spremnost na saradnju, umeće za pristojnim ponašanjem i time sebi olakšajte put do poslovnog uspeha. Naučite da izgledate poslovno, da izbegavate sukobe, da komunicirate sa poslovnim ljudima, da se ponašate na sastancima i obraćate sagovornicima... Imajte smelosti da se prihvatite novog posla, pokažite Vaše sposobosti...samim tim uvećajte Vaše samopouzdanje i unapredite Vašu poslovnost u svakom pogledu... pokažite kolegama da je poslovanje sa Vama pravo uživanje i pun pogodak...

 

Mnogi studenti će mozda već sutra biti veliki biznismeni, inžinjeri, direktori,raditi u velikim kompanijama i biće pred velikim izazovima i donosiće važne odluke... Mi ćemo Vam otkriti male tajne a Vaše je samo da zakoračate ka upehu...

 

Budite čovek od ugleda

 

Čovek od ugleda prvenstreno služi drugima za primer i ume da se ponaša. U razgovoru sa saradnikom neće upotrebljavati nepristojne reči, neće se upuštati u svadje i prepirke, niti provocirati ili dozvoliti da bude isprovociran, neće ogovarati sradnike, direktore, prijatelje... Bilo koja negativna reč i pomisao upućena sagovorniku može ostaviti loš utisak o vama kao ličnosti. Dolaziće uredan na posao, vedar, raspoložen, privatne probleme ostaviti za rešavanje kod kuće... dobra volja i lepo raspoloženje se lako prenosi u radnoj okolini u kakvoj će naravno svako poželeti da radi... dobra komunikacija, kreativnost i dostojanstvenost pokazaće da ste ličnost koja može dosta da ponudi i koja zna šta se i kako radi, jednom rečju, osoba od poverenja. Pokažite da ste verodostojni svog posla...

 

 

Neka stajling govori o vama

 

Svaki posao zahteva određeni način oblačenja, ali pre svega pristojnost je ono što je najvažnije kod oblačenja. Naravno treba se pridržavati jednostavnosti, neupadljivosti, skladnog rasporeda boja, odmerenosti... Napadna ili loše iskombinovana odeća može dovesti do ostavljanja lošeg utiska i govori o Vašoj neozbiljnosti u poslu.

 

Devojkama i ženama se ne preporučuje nošenje dzinsa, helanaka, kratkih suknji, dekoltiranih majci... sve mora biti u skladu a obuća sa srednjom dužinom podpetica, kao i  obuća bez otvorenih prstiju. Šminka takodje ne sme biti napadna. Ipak Vi pretstavljate poslovnu saradnicu a ne ličnost sa estrade...

Kod muškraca ukoliko nije potrebna uniforma ili neko posebno radno odelo, a radi se o odredjenom uglednom radnom mestu preporučuju se odela (kombinacija sakoa i pantalone mirnih boja) i kravate u svakoj prilici. Muškarac uvek treba biti sveže obrijan ili sa lepo negovanom bradom i brkovima a kosa cista i uredno podšišana.

 

I muškom i ženskom polu se preporučuju blagi parfemi jer elegantnost ostavlja dobar utisak.

 

 

Obraćajte se sagovorniku sa poštovanjem

 

Želite da neko ceni Vas i Vaš rad, učinite da se i Vaš sagovornik oseti cenjenim i uvaženim i obraćajte mu se sa poštovanjem. Samo uzajamnim poštovanjem ostvarićete dobre poslovne odnose.

Prilikom pozdravljanja rukujte se, gledajte sagovornika u oči i uputite blagi osmeh. Ukoliko postoji više sagovornika, redosled pozdravljanja ide od najstarijeg do najmladjeg ili od najstarijeg po rangu . Ruke se nikako ne smeju držati u džepovima.

 

Prilkom predstavljanja važno je navesti funkciju ili titulu. Na poslovnim sastancima osobe višeg ranga pretstavljaju osobe nižeg ranga. Gledajte da se sagovorniku uvek obraćate sa gospodine, gospodjo, gospodjice, Vi... A tokom vodjenja razgovora pokažite ljubaznost, spremnost da saslušate, tolerantnost, učtivost i predusretljivost. Ne obećavajte ono što ne možete da ispunite i učinite da se svaki sagovornik u razgovoru sa Vama oseća posebnim.

Ukoliko imate lošu komunikaciju ni jedan saradnik neće želeti da posluje sa Vama ma koliko Vi bili uspešni u svom poslu. Može doći do nerazumevanja, suglasica pa čak i do nazadovanja posla zbog loše saradnje...

 

 

Vodite uspešne poslovne sastanke

 

Sastanak saziva osoba koja je najzainteresovanije za rešenje odredjenog problema, najčešće najstarija po rangu. Dobro proučite stavke o kojima će se govoriti na sastanku i pripremite materijal koji će Vam biti potreban. Svi učesnici sastanka moraju biti blagovremeno obavešteni o sastanku, vremenu, mestu, temama i prisustvu ostalih učesnika. Svi moraju doći na vreme, skladno odeveni. Naučite da prihvatate tudja mišljenja i onda kada se ne slažete sa njima. Sve u svemu, sastanci se zato i organizuju, da bi se dogovorili o nečemu... a za dobar dogovor neophodno je medjusobno razumevanje i podrška.

 

Poštujte tudje vreme i neka sastanak bude što kraći a produktivniji. Uvek morate biti u toku sa dešavanjima koja su deo Vašeg poslovnog života. Ukoliko prisustvujete sastanku na kome su i saradnici iz drugih zemalja, treba poznavati poslovne, religiozne i etničke manire saradnika, a poželjno je i pripremiti dokumentaciju na oba jezika. Suština svega je da se sklopi dobar posao, ili unapredi poslovanje, ili reši odredjeni poslovni problem, pa... iskoristite te „cake“ poslovnog bontona za ostvarivanje Vašeg cilja.

 

 

Ostavite dobar utisak i „preko žice“

 

Zakazivanje sastanaka, razmena informacija, obaveštavanje... uglavnom se obavlja telefonskim razgovorima. Ali važno je upamtiti da se preko telefona ne vode pregovori o poslovima. Poslovni telefonski razgovori trebaju biti kratki, jasni i precizni. Upravo se kroz telefonski razgovor stiče prvi utisak, pa se potrudite da ostavite što bolji... udaljavanjem od teme, ulagivanjem i dužim razgovorima stvorićete samo kontraefekte. Ostavićete utisak da niste dovoljno sigurni u sebe i svoju priču što svakako loše prolazi kod sagovornika.

 

Kada pozivate nekoga prvo se kulturno pretstavite ko ste, sa kojom funkcijom ili titulom i iz koje firme, pa zatim zatražite sugovornika sa kojim želite da pričate, naravno sa poštovanjem (gospodin, gospodja...)i odredjenom funkcijom koju sagovornik ima... i predjite na temu. Ukoliko ste prisni sa sugovornikom dozvoljeno je iz kulture postaviti pitanje o porodici ili nekoj drugoj ličnoj temi pa zatim predji na konkretnu stvar. Tokom razgovora govorite jasno, glasno i čisto.

 

Vrlo je važno biti razumljiv pre svega. Sagovornika nikako ne smete prekidati u izlaganju jer ćete ostaviti utisak nedovoljne zainteresovanosti o temi o kojoj pričate ili o samoj saradnji sa njim. Nikako ne smete zevati, pušiti, jesti ili na bilo koji način pokazivati dosadu prilikom vodjenja razgovora... Izbacite sve Vaše uzrečice koje koristite u privatnom životu.

 

Ako želite da ostavite što bolji utisak sedite pravo ili ustanite dok pričate, i povremeno se blago osmehnite a možete i svremena na vreme sagovornika osloviti imenom i prezimenom. Budite ljubazni i nemojte pričati povišenim tonom jer niko ne želi da se oseti kao da je pod nečijim autoritetom. Na kraju razgovora lepo je zahvaliti se na odvojenom vremenu i saradnji.

Izvor i autorska prava: www.elefmagazin.com  licenca (CC BY-NC-ND 3.0)

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva