OGLAS

Kako posao deluje na žene, a kako na muškarce?

Verovali ili ne, mozak i hormoni u velikoj meri utiču na naš poslovni život.

Naučnici neprestano otkrivaju kako te stvari funkcionišu te donose odgovor na večno pitanje zašto su žene na poslu emotivnije, a muškarci realniji.

Posao je jedna od naših najvećih preokupacija uzrokuje uzbuđenost, ali i bol u srcu (od previše stresa) i zbunjenost (od previše radnih zadataka). Sve donedavno nismo imali pojma zašto posao toliko komplikuje stvari između radnika i šefova.

Nismo znali što se tačno događa u mozgu tokom rada. Međutim, sada su kineski naučnici uz pomoć moderne tehnologije otkrili šta se tačno događa u ženskom i muškom mozgu tokom samog rada i radnog napora, piše jedan poznati svetski list.

Između ostalog, otkrili su:

- da se tokom posla u mozgu žene aktiviraju različita područja, zavisno u kojem delu tela u određenome trenutku oseća najveći radni napor

- tačnije, aktivira se 30 različitih područja u mozgu uključujući i ona zadužena za povišene tonove (kada je iznerviraju kolege), radost (kada posao ide dobro), histeriju (kada se bliže rokovi), zadovoljstvo (kada napokon netko nešto i plati) i pamćenje (kada joj netko stane na žulj i zna da se mora osvetiti)

- otkriveno je i da im se dva minuta pre sklapanja ogromnog poslovnog aranžmana, u mozgu aktiviraju centri zaduženi za nagrađivanje, pa vrlo često dele bonuse i sl.

Zašto posao boli?

Tokom posla otpušta se hormon oksitocin. Reč je o hormonu koji je zadužen za povezivanje i povećanje bliskosti. 'Upravo taj hormon uklanja naše blokade i navodi nas da verujemo ljudima', kaže dr.Khosh iz Ziverpool bolnice (što nas ponekad itekako uvali u nevolje).

Žensko telo proizvodi ovaj hormon u puno većim količinama nego muško telo.

I baš zbog oksitocina žene se lakše vežu za posao koji rade. Problem je što naše telo ne može razlikovati radimo li s osobom samo honorarni posao ili onaj na neodređeno – oksitocin se otpušta u oba slučaja.

Muškarci ipak umesto velikih količina hormona, dobijaju velike količine užitka.

Kada muškarac počne raditi, postupno napreduje i postane šef, u njegovom telu dominantno se otpušta hormon dopamin – hormon užitka. Užitak bude toliki da muškarci žele samo ići još više i biti još veći šefovi. Zato mogu itekako postati zavisni o poslu i zato imaju češće problema sa 'odlepljivanjem' od posla', objasnio je dr. Khosh.

 Ova naučna otkrića mnogima su možda konačno dala odgovore zašto žene i muškarci toliko različito doživljavaju poslovne procese.

 Poslovi

 Image courtesy of: ambro/ FreeDigitalPhotos.net

 


Izvor i autorska prava:

Poduzetnica


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva