Kako zaraditi na ulici u Srbiji

To su ljudi koje viđamo svakog dana, ili barem svaki put kada pođemo do grada. Isti su kao svi ostali šljakeri u Srbiji – imaju radno vreme, organizovanu nabavku robe i ne izdaju fiskalne račune, a često su i talentovaniji od većine prodavaca i umeju da nas zabave. Jedino se razlikuju po tome što nemaju svoj lokal, binu ili perionicu, već lovu zarađuju na ulici. Nekima je to samo hobi, način da zarade još "koji dinar preko", dok pojedinima glavni izvor prihoda dolazi upravo sa niških ulica.

 

Kako se obojica bavimo bukvalno najneperspektivnijim poslom na svetu, u strahu da bismo mogli da se nađemo u sličnoj situaciji, odlučili smo da saznamo malo više o ovim načinima zarađivanja. Izabrali smo, prema prognozi, poslednji nerealno topao dan u mesecu i krenuli u potragu za najsnalažljivijim niškim preduzetnicima.

Nalazimo se na Paliluli i krećemo ka centru Niša. Već na Margeru nailazimo na prvog uličnog prodavca, starijeg gospodina koji sedeći na improvizovanoj stolici od stiropora prodaje polovne knjige. Pre nego što uopšte kažemo ko smo i šta radimo, on nam se obrati tihim, promuklim glasom:"Pedeset dinara je svaka knjiga."

 

Gledamo u ne tako skromnu ponudu na pločniku ispred naših stopala. Može se naći sve od zbirke pesama i lektira za osnovnu školu, pa do socijalističkih priručnika za vaspitanje dece. I šteta je što sve knjige koštaju isto. Kako delo Danijela Defoa može imati istu cenu kao knjižica koja vam nudi deset načina da kaznite dete ako prekrši časnu pionirsku?

 

Pričamo prodavcu kako radimo na tekstu o zarađivanju na niškim ulicama, dok nas on posmatra nepoverljivim očima ispod naboranog čela. Kako ga nekoliko puta pitamo isto, provaljujemo da čovek zapravo slabo čuje. Interesuje nas šta se najbolje i da li se uopšte nešto prodaje.

 

"Nema pravila", jedva izgovara naš sagovornik, očito imajući sve manje poverenja u nas. "Sve se prodaje, zavisi od dana."

 

Obojica se hvatamo za neke od knjiga, čisto da ga malo odobrovoljimo. Za obe kaže kako su to jako lepe knjige, ali to izgovara na vrlo neuobičajen način, sa gotovo neprimetnom tugom u glasu. Ovaj čovek nije ekspert iz oblasti prodaje, već izgleda da stavrno voli ove knjige. Priča nam kako dnevno proda otprilike pet-šest knjiga, što dođe maksimum nekih 300 dinara. Pitamo ga da li je pročitao sve ove knjige.

 

"Ma gde je pročitao", umesto njega odgovara žena koja polu-zainteresovao prelistava neku knjigu.

 

Prostreljujemo je pogledom koji kaže "A šta si mu ti, majka pa se sećaš?". Na naše oduševljenje, prodavac nam govori kako je pročitao skoro svaku knjigu i da je bio profesor srpskog jezika i književnosti u Brčkom, u Republici Srpskoj, usput pohvalivši knjigu koju sveznajuća žena drži u rukama – ponovo na isti način. Iako nema nikakvih problema sa komunalnom policijom, ne pristaje na fotografisanje. Svejedno se zahvaljujemo na razgovoru i nastavljamo prema glavnoj ulici, svesni da bismo nas dvojica propali kao ulični prodavci knjiga. Ne zbog nesposobnosti, već zato što ne bismo mogli da se odreknemo biblioteke. Ne možemo da zamislimo kako se tek bivši profesor oseća dok gazi sedamdesetu na stiroporu, prodavajući svoju privatnu kolekciju, deo po deo.

 

Već je odavno prošlo podne, a u Obrenovićevoj ulici nismo videli nijednu mlađu osobu željnu sticanja, pa smo odlučili da nastavimo sa veteranima ulične trgovine. Nailazimo na čoveka koji je već legenda na niškim ulicama. Mi ga se kao klinci sećamo kao ćudljivog lika koji je prodavao kasete u samom centru grada i pamtimo njegov žuti kombi za koji nismo mogli da utvrdimo da li je ujedno i njegov dom. Kada mu priđemo, iz nekog razloga je nepoverljiv prema nama. Što je čudno, nemoguće je da misli da smo komunalci jer kada saberemo naše godine i kilaže, jedva skupimo i za jednog komunalca.

Ostatak teksta pročitajte na sajtu VICE.COM

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima