Pet razloga zbog kojih nećete biti pozvani na razgovor za posao

 

Osobe koje zapošljavaju obično kandidate svrstavaju u tri kategorije: “Ova osoba je sjajna!”,  Hmmm, možda” ili “Nema šanse”.

 

Iako će biti vrlo očigledno ako se nalazite u prvoj kategoriji (jer će vas pozvati na razgovor), teško je znati u kojoj ste od druge dve kategorije zapeli.

 

Pretpostavimo da se nalazite u drugoj (možda), te da ste možda i vrlo jak kandidat, međutim nešto vas zadržava s druge strane.

 

Kako bi se istakli i prebacili u prvu kategoriju, pripazite ne činite li neku od ovih grešaka:

 

1. Dva puta proverite mogu li se otvoriti svi dokumenti koje šaljete u prijavi

 

Govorimo o online prijavi za posao. Dakle, najgluplji mogući razlog da vam posao iz snova procuri kroz prste bio bi taj da potencijalni poslodavac nije mogao otvoriti vaš CV.

 

Puno puta se zna dogoditi da nemaju svi instalirane iste programe, pa iako vi i svi vaši prijatelji možete otvoriti jedan dokument s Windowsima, vaš potencijalni poslodavac na Meku to neće moći učiniti.

 

Najbolje bi zato bilo da svoj CV i molbu pošaljete nekolicini prijatelja, kako bi vam oni potvrdili da li otvaraju sve bez problema.

 

2. Molbu naslovite na određenu osobu

 

Čak i kad je vaš CV savršen, molba odgovara na sva eventualna pitanja, a dodatni materijali su iznad svih očekivanja, molba koja počinje samo s “Poštovani” i nije naslovljena na određenu osobu, može ohladiti poslodavca.

 

U današnje doba raširenog internet praćenja, obično je vrlo jednostavno pronaći osobu odgovornu za zapošljavanje u odsjeku u kojem se vi prijavljujete za posao.

 

Ako je teško naći ime te osobe, onda je reč o nedostatku firme (čemu služi LinkedIn?!), a ako je lako pronaći odgovornu osobu, ali se vi niste potrudili, onda se i poslodavac može zapitati čemu bi vas on uopšte zaposlio, piše Forbs.

 

3. Pratite uputstva

 

Iako mnogi koraci pri zapošljavanju mogu delovati kao šablonski dizajn samog, verujte da nisu. Svi ti mali koraci (vrlo nalik devet krugova pakla), tu su s razlogom i neko ko ima ključnu ulogu pri zapošljavanju odlučio je da se njih uključi u proces.

 

Ako vas potencijalni poslodavac zamoli da mu pošaljete linkove na kojima će se nalaziti dva primjera vašeg rada na određenu temu, a vi mu pošaljete celi portfolio, niste ga poslušali i možete automatski ispasti iz trke za posao. On nije želio da vidi radove na koje ste ponosni (i potroši svoje vreme na pregledavanje svega), nego je želeo linkove na dva konkretna primera.

 

4. Pobrinite se da vaša online prisutnost deluje zabavno, ali ne prezabavno

 

Verovali ili ne, mnogi poslodavci prvo potraže kandidate na Facebooku. Stoga, pazite što je javno vidljivo i što objavljujete.

 

Takođe, obratite pažnju na zajedničke prijatelje i to šta objavljujete na Instagramu i Tviteru.

 

Premda i mogući poslodavci vole da se zabave i verovatno nisu potpuni čistunci, sve ima svoje granice, pa pročistite profile na društvenim mrežama.

 

5. Neka vam Google bude prijatelj

 

Većina ljudi je barem jednom ukucala svoje ime u pretraživač Gugla. Pre prijave na važan posao, svakako to učinite. Ako se ne izbacuju nikakvi rezultati, koliko god vi bili ponosni na činjenicu da ste očuvali privatnost u ovo digitalno doba, poslodavcima se to neće svideti, jer ćete delovati sumnjivo.

 

Ako ništa drugo, trebao bi barem LinkedIn izbaciti vaš profil, pa se pobrinite za to.,

 

Izvor: Express.hr

 

 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima