Kako naći posao u Novom Sadu: Sve što treba da znate

Kako naći posao u Novom Sadu: Sve što treba da znate 

Pronalaženje posla u gradu poput Novog Sada zahteva strpljenje, usmeren fokus i dobru informisanost o lokalnom tržištu rada. Sa prosečnim primanjima iznad republičkog proseka, Novi Sad nudi raznovrsne mogućnosti za zaposlenje u privatnom sektoru, koji zapošljava dominantan deo radne snage. 

Situacija se postepeno poboljšava. 

Razumevanje tržišta rada u Novom Sadu 

Novosadsko tržište rada karakteriše stabilan privredni razvoj i širok spektar industrijskih sektora koji nude zaposlenje. Posebno je izražena potreba za visokoobrazovanim kadrovima u IT sektoru, kao i za stručnjacima u oblasti ekonomije, prava i inženjerstva. Razumevanje potreba i tendencija ovog tržišta je ključno za efikasno traženje posla i prilagođavanje vlastitih veština traženim profilima. 

“Pronalaženje posla u gradu poput Novog Sada zahteva strpljenje, usmeren fokus i dobru informisanost o lokalnom tržištu rada. Pretraga Posao Novi Sad nudi različite mogućnosti.” 

Značajno je napomenuti da je privatni sektor u Novom Sadu pružalac većine radnih mesta, što govori o dobroj ekonomskoj razvijenosti grada u odnosu na ostatak Srbije, i da je pored Beograda jedan od najboljih gradova za nalaženje posla. U Novom Sadu se nalaze brojne start-up kompanije koje su otvorene za inovativne i ambiciozne mlade ljude spremne na nove izazove. 

Prosečne zarade i sektori sa najvećim zapošljavanjem 

U Novom Sadu prosečna mesečna neto zarada iznosi oko 101.000 dinara, dok je bruto zarada na nivou od 140.446 dinara. Grad se, posle Beograda, pozicionira kao drugi po visini primanja. Privatni sektor se izdvaja kao ključni poslodavac sa 74,7% zaposlenih. 

S obzirom na dinamiku tržišta, vidimo tendencije rasta zapošljavanja u IT sektoru, kao i u oblastima ekonomije, prava i inženjerstva. Privatne kompanije često traže visokoobrazovane kadrove, što stvara prilike za napredak i specijalizaciju. 

Novi Sad je lider u zapošljavanju u IT sektoru u regionu. 

Povećanje medijalne zarade građana Srbije ukazuje na lagani ekonomski napredak. U Novom Sadu broj nezaposlenih opada, a smanjenje za 11% u poslednjih godinu dana ukazuje na ohrabrujući trend. Raznovrsna prilika u privatnom sektoru nudi potencijal za zapošljavanje u različitim oblastima. 

Značaj privatnog sektora za zapošljavanje 

Privatni sektor u Novom Sadu je dominantna snaga na tržištu rada, zapošljavajući preko tri četvrtine radno sposobnog stanovništva. Takva koncentracija ukazuje na vitalnost ovog segmenta za ekonomiju grada. 

Inovacije i stručnost su ključni zahtevi koje kompanije postavljaju. Privatne firme nudi raznolike mogućnosti za zapošljavanje, što omogućava kandidatima da pronađu adekvatan posao u skladu sa svojim veštinama i obrazovanjem. 

Da bi vaša potraga za poslom u Novom Sadu bila uspešnija, bitno je obratiti posebnu pažnju na usavršavanje i prilagođavanje vaših veština zahtevima tržišta rada. Stalno unapređivanje stručnih znanja i prateće kvalifikacije, naročito u privlačnim oblastima kao što su IT, ekonomija i inženjerstvo, može značajno povećati vaše šanse za pronalaženjem adekvatnog zaposlenja. Koristite online platforme za posredovanje u zapošljavanju, kao i profesionalne mreže kao što su LinkedIn, da biste se povezali sa potencijalnim poslodavcima. Takođe, redovno posećujte sajtove Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalne poslovne sajmove gde možete dobiti dragocene informacije i direktan kontakt sa firmama koje zapošljavaju. Ne zanemarujte ni mogućnost volontiranja ili stažiranja, jer to mogu biti koraci koji će vam otvoriti vrata u svetu profesionalaca. 

Spajanje i gradnja profesionalnih veza 

Online spajanje je ključno za uspešnu potragu za poslom. 

Uspešno prijateljstvo u profesionalnom smislu zahteva planiranje i strategiju. Veliki broj poslova se popunjava preko preporuka i kontakata, što znači da je izgradnja i održavanje profesionalnih veza od neprocenjive važnosti. Stoga, aktivno učestvujte u događajima kao što su konferencije, radionice, i seminaru, gde možete upoznati ljude iz vaše struke. 

Ne zaboravite važnost online prisustva i - LinkedIn je ključan. Održavajte profil ažurnim, učestvujte u relevantnim diskusijama i povezujte se s profesionalcima iz oblasti u kojoj želite da se razvijate - to može skrenuti pažnju potencijalnih poslodavaca. 

I na kraju, ne podcenjujte moć lokalne zajednice - članstvo u stručnim udruženjima može dodatno potencirati vaše profesionalne veze. Uzimajući u obzir trenutni ekonomski razvoj Novog Sada, aktivno učešće na različitim lokalnim događajima može biti značajan korak ka ostvarivanju uspešne karijere. Dobra mreža kontakata može pružiti informacije o novim mogućnostima koje nisu javno oglašene. 

Unapređenje veština i obrazovanje 

Sticanje novih znanja i veština kritično je za napredovanje na savremenom tržištu rada.    

 • Pohađanje kurseva i obuka koje prate najnovije trendove u vašoj oblasti   
 • Učestvovanje na radionicama koje razvijaju soft skills, kao što su liderstvo i komunikacija   
 • Usavršavanje jezika i sticanje međunarodno priznatih sertifikata   
 • Uključivanje u stručne seminare i edukacije relevantne za vašu industriju   
 • Završavanje dodatnih kvalifikacija, poput master ili doktorskih studija 

Kontinuirano obrazovanje je neophodnost u doba brzih promena. 

Investiranje u sopstveni razvoj pokazuje potencijalnim poslodavcima vašu posvećenost i želju za usavršavanjem. 

Nacionalna služba za zapošljavanje i njene usluge 

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) pruža ključne usluge za unapređenje zapošljivosti kandidata.    

 1. Informisanje o otvorenim radnim mestima u Novom Sadu i okolini   
 2. Profesionalno savetovanje i pomoć u pisanju CV-a i motivacionih pisama   
 3. Programi obuke za sticanje novih veština i kvalifikacija   
 4. Organizovanje sajmova zaposlenja gde se kandidati mogu direktno sresti sa poslodavcima   
 5. Psihološko savetovanje i podrška u procesu traženja posla   
 6. Podsticaji za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog poslovanjaUsloge Nacionalne službe za zapošljavanje su dostupne bez naknade. 

Redovna komunikacija s NSZ može značajno povećati šanse za pronalaženje posla. 

Online platforme za traženje posla 

Danas je pretraga zaposlenja znatno olakšana korišćenjem digitalnih platformi koje nude raznovrsne oglase za posao.    

 • Klik do posla – omogućuje detaljnu pretragu poslova po sektorima i lokacijama   
 • Poslovi Novi Sad – nudi pregled aktuelnih oglasa   
 • Jooble – agregatni pretraživač koji objedinjuje ponude sa više sajtova   
 • LinkedIn – poslovna mreža koja pored spajanja pruža pregled poslovnih prilika   
 • Lako do posla – sajt za tržište rada u Srbiji   
 • Omladinska zadruga Bulevar – prilike za privremene i povremene poslove, prakse i studentske poslove   
 • Sajt Nacionalne službe za zapošljavanje – zvanični oglasi i programi podrške zapošljavanju 

Koristeći ove servise moguće je brzo reagovati na nove poslovne prilike. 

Veoma je važno redovno ažurirati svoj digitalni profil i CV, kao i pratiti trendove na tržištu rada. 

Prepoznavanje i izbegavanje zamki u potrazi za poslom 

Ne podležite pritiscima da prihvatite prvi ponuđeni posao ako ne odgovara vašim profesionalnim ciljevima i očekivanjima. Objektivno procenite uslove rada i mogućnosti napredovanja. 

Pri potrazi, budite oprezni sa previše obećavajućim ponudama koje deluju nerealno dobro. Pre nego što se obavežete, istražite reputaciju poslodavca i pročitajte iskustva drugih zaposlenih. Naime, neke kompanije mogu pružiti lažan utisak o uslovima rada. 

Izbegavajte poslove koji zahtevaju plaćanje bilo kakvih taksa ili 'ulaznicu' za zaposlenje, jer ozbiljni poslodavci ne traže novac od kandidata. 

Procena pouzdanosti oglasa za posao 

Oglasi za posao moraju da se pažljivo čitaju i proveravaju.

Pri proceni oglasa za posao, najpre treba proveriti pouzdanost izvora. Ako je oglas objavljen na renomiranim sajtovima za zapošljavanje ili direktne stranice kompanija, veća je verovatnoća da je pouzdan. Obratite pažnju na jezik oglasa – nedorečenost i preterivanja mogu biti znak neozbiljnog poslodavca. 

Pročitajte oglas pažljivo i u celosti. 

Detalji poput zahteva za iskustvom, opisom poslovnih zadataka, i informacijama o plaći su obavezni. Takva transparentnost ukazuje na profesionalizam kompanije i seriozne namere. 

Kritički pristup je ključ u proceni oglasa. 

Takođe, tražite da kompanija pruži dodatne informacije ili da vas uputi na postojeće zaposlene radi realnijeg uvida. Ako se poslodavac izmotava ili ne nudi konkretne informacije, oglasi mogu biti nepouzdani. 

Vrlo je važno verifikovati autentičnost postavljenih oglasa. 

Proverite legalnost i registraciju firme koristeći dostupne platforme i registre privrednih subjekata. U slučaju sumnje, konsultujte se sa Nacionalnom službom za zapošljavanje ili drugim relevantnim institucijama. Prednost daju sektorima gde je veće zapošljavanje, kao što su Novi Sad i Beograd, imajući u vidu zvanične podatke o porastu zaposlenih u privatnom sektoru. 

Značaj realnih očekivanja i strpljenja 

Imajući u vidu prosečne plate u Novom Sadu, važno je postaviti realne finansijske očekivanja. Ne zaboravite na troškove života i poreze. 

Strpljenje je ključno tokom procesa traženja posla. 

Usklađivanje očekivanja sa realnošću tržišta rada može umanjiti frustracije i pomoći u pronalaženju odgovarajućeg zaposlenja. Istražite proseke za odabrane pozicije i branše u Novom Sadu. 

Iako tržište rada može delovati obeshrabrujuće, naročito kada se upoređuju plate različitih opština, važno je biti uporan i informisan. Strpljivo gradite iskustvo i kompetencije koje su tražene u Novom Sadu, ali i šire, kako biste povećali svoje šanse za zapošljavanje. Ne preskačite prilike za dodatno obrazovanje i usavršavanje, jer se investicija u znanje i veštine dugoročno isplati. 

Klik do posla je uvek pouzdan izbor 

Platforma "Klik do posla" pruža efikasnost i širok spektar mogućnosti pri traženju zaposlenja u Novom Sadu. Sa aktuelnom statistikom zaposlenih, svakako predstavlja dragocen i pouzdan resurs. 

Fokusira se na aktuelne oglase i direktno povezuje kandidate sa poslodavcima. Intuitivna pretraga olakšava proces pronalaženja posla. 

Bogatstvo izbora sektora i radnih pozicija na "Klik do posla" omogućava prilagođavanje pretrage svakom kandidatu pojedinačno. Takođe, nudi informacije o prosečnim platama, što može biti od koristi prilikom pregovaranja o zaradi. 

Jasno strukturirane kategorije poslova i saveti za pripremu za razgovor za posao dodatno olakšavaju put kandidatima u potrazi za zaposlenjem. Važno je biti informisan o trendovima tržišta rada i koristiti pouzdane izvore poput "Klik do posla" za efikasnije pozicioniranje u svetu rada. 

Često postavljana pitanja o pronalaženju posla u Novom Sadu (FAQ) 

Šta je prosečna zarada u Novom Sadu? 

Prosečna zarada u Novom Sadu u oktobru iznosila je oko 101.000 dinara, bez poreza i doprinosa. 

Kako se Novi Sad rangira u odnosu na druge gradove po visini primanja? 

Novi Sad je drugi grad po visini primanja u Srbiji, odmah iza Beograda, sa prosečnom mesečnom zaradom od skoro 110.000 dinara, bez poreza i doprinosa. 

Kako se zarade u Novom Sadu razlikuju od zarada u drugim opštinama Južnobačkog okruga? 

Postoji očigledna razlika u platama između Novog Sada i drugih opština Južnobačkog okruga. Najmanje zarađuju građani Bača, gde je prosečna plata bez doprinosa tek 66.181 dinar, niža za šest hiljada od medijalne zarade u državi. 

Kako se medijalna zarada u Srbiji menja tokom vremena? 

Medijalna zarada građana Srbije sporo raste. U oktobru je samo 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu od 67.124 hiljade dinara, dok je u septembru medijalna zarada iznosila 65.727 dinara bez poreza i doprinosa. 

Kako se broj nezaposlenih u Novom Sadu menja tokom vremena? 

U proteklih godinu dana broj nezaposlenih evidentiranih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Novi Sad smanjen je za 11 odsto. 

Koliko je zaposlenih u Novom Sadu? 

Prema zvaničnim podacima, zaključno sa decembrom 2023. godine, u Novom Sadu ima 177.255 zaposlenih, pri čemu je najveći deo zaposlen u privatnom sektoru, odnosno 74,7 odsto zaposlenih. 

Autorska prava Klik Do Posla 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

 • [email protected]
 •  
 • Radno vreme:
 •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima