Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Nova pravila traženja posla: Tretirajte intervju kao dejt

PDF
Štampa
Nova pravila traženja posla: Tretirajte intervju kao dejt
Image courtesy of: jesadaphorn /FreeDigitalPhotos.net

Bilo da je u pitanju razgovor za posao ili prvi dejt sa potencijalnim dečkom, krajnji cilj je isti. Želite da ostavite dobar utisak, da se dopadnete što je više moguće, da vas ponovo pozovu... Analogija ima mnogo, a ona prva je da je početna emocija dosta slična. Priželjkujete radno mesto na koje ćete odlaziti sa uživanjem kada ustanete, odnosno partnera pored koga ćete se buditi svakoga dana nasmejani

 

U dobrom smeru

Većina nas sanja pravu ljubav, onako kako je to izrežirano u holivudskim romantičnim komedijama. (To je ono kada Ema Stoun nabasa na Rajana Goslinga u neodoljivom/duhovitom/zabavnom maniru.) U istoj meri maštamo i o poziciji na Najboljem poslu na svetu. Međutim, u stvarnom svetu devojka mora da se potrudi da bi pronašla svoju priliku iz snova. Dakle, moraćete da se uključite u igru ako želite da privučete svoju poslovnu srodnu dušu. To znači da ne čekate da posao o kome maštate iskoči iz kutije poput klovna sa federom (ili da vam vaša simpatija iz sveta slavnih pozvoni na vrata), već je na vama da se strateški plasirate, što je moguće bolje. Obavezno istražite sve što je potrebno i saznajte koji je najpraktičniji način da stignete na pravo mesto u pravo vreme. A ako još niste na LinkedInu, odmah otvorite profil: gotovo 80 odsto procenata korisnika kaže da im je sajt pomogao u pronalaženju posla.

 

Apliciranje

U potrazi za ljubavlju suština je da pokažete ko ste i šta ste za što kraće vreme (uz dozu glamura). Isto tako, vaš rezime bi trebalo da bude usmeren na otkrivanje najpoželjnijih osobina koje posedujete, ali ne na neiskren način, recimo kačenjem svoje slike, koja je doterana u fotošopu, na Tinder. Imate veće šanse da nađete posao koji vam odgovara, ako iskreno navedete svoje radno iskustvo. Ako ste u startu jasni i precizni, izbegavate potencijalnu konfuziju koja bi mogla da nastane kasnije. Možda će vam delovati kao da šaljete svoj CV u crnu rupu, ali to je slično kao kada vam se desi da, posle flerta porukama sa trilion frajera, naiđe jedan koji će vam odgovoriti istim smajlijem sa srcima umesto očiju. Čim prestanete da vrištite od sreće, odgovorite kao normalno, racionalno ljudsko biće.

 

Nervoza pred sastanak

Stres prilikom izbora garderobe za prvi sastanak ili intervju za posao može da bude jeziv - ova crna haljina ili ona druga? Konačno, izlazite iz stana i pokušavate da mislite na nešto drugo, dok vam se dlanovi preznojavaju. Do trenutka kada se nađete oči-u-oči, izguglali ste sve što postoji o dečku sa kojim se nalazite/osobi koja će voditi intervju. Ali u narednih sat vremena odgovaraćete na gomilu pitanja o tome šta želite u životu i zašto mislite da ste baš vi najbolji kandidat za to mesto ili za njegovu devojku. Koje je najvažnije pravilo za prvi dejt? Ne olajavajte svog bivšeg! Isto važi i za prethodne poslove. Ako pričate negativno o svom prethodnom poslodavcu, ne ostavljate dobar utisak.

 

Šta posle?

Sada je vreme da čekate. Hvatate sebe da opsesivno proveravate da li imate domet, a u autobusu vam se stalno čini da osećate da vam telefon vibrira. Da li će se javiti? Kada? Kada je dečko u pitanju, svi znamo da je potrebno pronaći ravnotežu između toga da delujete nezainteresovano i pretvaranja u ludu, napornu devojku sa kojom će on izaći samo jednom. Nema ništa loše u tome da prvi pošaljete poruku - hej, živimo u 2014. U redu je da pokažete zainteresovanost. Uvek pošaljite mejl u kome ćete zahvaliti osobi koja vas je intervjuisala na odvojenom vremenu.

 

Loptica je sa vaše strane  

Druga runda, stiže ponuda: da, sviđate im se! Čestitajte sebi, ali pripremite se za ozbiljnija dešavanja. Za dobijanje posla trebalo bi da bude dovoljno od jednog do tri intervjua - sa dečkom, možda će biti potrebno malo više od toga - ali u pitanju su vreme, novac i osećanja. Zapamtite: čak i ako trenutno imate samo tu opciju, to ne znači da morate da prihvatite njihovu ponudu. Ako ipak odlučite da je to prava stvar za vas i da je vreme da ozvaničite svoj pristanak potpisivanjem ugovora (ili menjanjem svog statusa na FB), biće potrebno da prođe određeno vreme da biste sa sigurnošću mogli da osetite da li je to Onaj Pravi. Na vama je da date sve od sebe i vidite šta će biti dalje. Prednosti činjenice da ste dama u 21. veku omogućavaju vam da krenete ispočetka, ako stvari ne ispadnu kako ste očekivali. Sa novim profilom, novim veb sajtom i novom aplikacijom.

Izvor: cosmopolitan.rs

Image courtesy of: jesadaphorn /FreeDigitalPhotos.net 


Broj pregleda: 345
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjenOvo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus