Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Besplatno studiranje u Nemačkoj i za Srbe! Evo kako da odete - KORAK PO KORAK

PDF
Štampa
Besplatno studiranje u Nemačkoj i za Srbe! Evo kako da odete - KORAK PO KORAK
Image courtesy of: pixabay.com

Studenti iz Srbije od zimskog semestra ove školske godine moći će besplatno da studiraju na svim državnim univerzitetima u Nemačkoj. Ipak, to što neće plaćati školarinu ne umanjuje troškove života koji su, recimo, u Berlinu duplo veći nego u Beogradu. Evo kako su se naši studenti u Nemačkoj do sada snalazili.

Na mnogim državnim univerzitetima u Nemačkoj osnovne studije su i do sada bile besplatne, kako za domaće tako i za strane studente, pa ne čudi što Srbi nisu “retka vrsta” na nemačkim fakultetima. Od zimskog semestra ove godine, osnovne studije biće besplatne na svim državnim univerzitetima, ali će studenti morati da plaćaju studentsku taksu koja iznosi od 250 do 300 evra.

STUDENTSKE TAKSE

- U Berlinu su redovni programi na osnovnim studijama i do sada bili besplatni, ali se taksa plaćala. U nju je uračunata markica za prevoz i prijava ispita. Iako markica različito košta od grada do grada, veliko je olakšanje rešiti se tog troška kroz studentsku taksu. Takođe, u univerzitetskim bibliotekama možete pronaći sve knjige koje su vam potrebne za učenje - priča dvadesetsedmogodišnja Marija koja trenutno pohađa master program u Berlinu.

Studentima u Nemačkoj potrebno je između 800 i 1.000 evra za mesečne troškove. "Od toga je za stan potrebno izdvojiti oko 400 evra, a ostalo odlazi na hranu i higijenu", ističe naša sagovornica.

POSLOVI ZA AKADEMCE

Kada ste student, posao u Nemačkoj nije teško pronaći, tim pre što će se sam fakultet umešati i ponuditi vam posao (u biblioteci, kafeteriji) ukoliko se ne snađete sa strane. Ipak, treba imati u vidu da strani studenti u Nemačkoj imaju nešto manji obim mogućnosti za rad uz studije u odnosu na domaće studente. Zakonodavstvo Evropske unije dozvoljava da strani studenti (iz zemalja izvan EU) rade samo 120 dana punog radnog vremena ili 240 dana pola radnog vremena bez radne dozvole.

Ipak, pre nego što počnete da razmišljate o studiranju u Nemačkoj, ne zaboravite da je najvažniji uslov dobro poznavanje nemačkog jezika. da priložite određene jezičke sertifikate.

Tokom studija je potrebno da razumete nešto komplikovanije tekstove, predavanja, kao i da pišete i izražavate se na akademskom nivou. To znači da poznavanje nemačkog jezika treba da bude na nivou B2/C1 prema Common European Framework of Reference. Više informacija o jeziku i neophodnim jezičkim sertifikatima za studiranje u Nemačkoj daju Gete Institut i ambasada Nemačke u Beogradu.

UPIS - KORAK PO KORAK

Korisna uputstva možete pronaći i na sajtu Nemačke službe za akademsku razmenu. Ako ste prevazišli prvi korak - poznavanje jezika, sledeći korak je da pronađete odgovarajući studijski program za sebe na stranici o studiranju u Nemačkoj (www.studieren-in.de)

Kako piše sajt Nemačke službe za razmenu, na preko 100 nemačkih univerziteta upis za strane studente organizuje servis “uni-assist”. Ukoliko želite da se prijavite na više univerziteta, pogledajte na web stranici za pomoć studentima u Nemačkoj "Uni-assist" a pod tačkom “uni-assist-Hochschulen”, da li je odabran univerzitet njihov člani ukoliko jeste pratite dalje njihova uputstva. Formular koji se najčešće koristi za prijem na studije treba da sami popunite.

Rokovi za slanje zahteva za prijem su uglavnom 15. januar za naredni letnji semestar, kao i 15. juli za naredni zimski semestar. Proverite kod dotičnih službi za strane studente na univerzitetima koji su njihovi rokovi, pošto neki univerziteti imaju ranije termine.

Na kraju, za studijski boravak u Nemačkoj potrebna vam je viza. Informacije o vizi naći ćete na sajtu Ambasade Nemačke u Beogradu.
 
 
Image courtesy of: pixabay.com
 
Izvor/ autor: 24sata.rs

Broj pregleda: 832
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus