Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Bez ove paklene provere nema rada na kruzeru

PDF
Štampa
Bez ove paklene provere nema rada na kruzeru
Image courtesy of: pixabay.com

 Radnici regrutovani od strane kompanija ili agencija dolaze na brod sa papirom koji im garantuje da nemaju nikakvih zdravstvenih problema.

 - Bez obzira gde idete, morate da prođete kompletan medicinski pregled. Ja sam radio ultrazvuk srca, grudnog koša, sve testove na narkotike, prenosive bolesti, analizu krvi i mokraće, merili su mi pritisak, slali na pregled kod specijalite. Ako sve bude u redu, i dobijete odobrenje, a onda i na brodu prolazite lekarski pregled. Ne verujem da je iko otišao, a da nije prošao te testove - kaže za “24 sata” Dušan Luković (29) iz Beograda, koji je na turističkom brodu bio četiri puta po sedam meseci.

Velike brodske kompanije koje imaju prekookeanske kruzere nedavno su suspendovale direktno zapošljavanje osoblja iz zemalja našeg regiona. Takva odluka usledila je posle mahinacija i naplata osiguranja od lažnih povreda.

 Dušan naglašava da za svo to vreme nije čuo da je iko lažirao povredu, i smatra da je to teško uraditi.

 - Ja se pitam ko bi sebe namerno povredio? Naravno da je bilo povreda, dogode se nepredviđene situacije, ali nisam čuo da je neko sam sebe povredio. Uostalom, to uvek može da se proveri, vidi se na pregledu, jer na brodovima imaju odličnu medicinsku opremu - kaže Dušan, koji je radio u gift šopu kao specijalista za satove i nakit.

 Srbija nema more, ali zato broj Srba koji rade na brodovima prevazilazi broj onih koji dolaze iz zemalja koje imaju izlazak na more.

 U firmi “Stajner” iz Londona kažu da oni nemaju problema za zabranom zapošljavanja. Kako za “24 sata” kaže njihov predstavnik u Srbiji Dana Šćepović, svakog meseca za spa centre regrutuju ljude iz Srbije, koji su se do sada pokazali kao vrlo profesionalni.

 - Oni koji idu preko nas prolaze kompletan medicinski pregled, koji košta 170 evra, i koji je odobren od strane norveške vlade. To je vrlo kompleksan pregled i morate da budete potpuno zdravi da biste radili na brodu. Mnoge kompanije imaju uslove rada da ako vam se nešto dogodi možete da dobijete odštetu, i tu dolazi do zloupotreba. Dovoljno je da pojedinac napravi incident i da nastupi privremena zabrana za tu naciju. Mi nemamo tih problema, jer kod nas po ugovoru, ukoliko dođe do povrede, radnik dobija kompletnu medicinsku i kućnu negu, plaćenu terapiju, čak i izvlačenje helikopterom iz broda, ali se odšteta ne naplaćuje - kaže Šćepović.

 Izvor: 24sata.rs
 
Image courtesy of: pixabay.com

Broj pregleda: 912
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus