Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Svaki četvrti klinac u Srbiji niti radi, niti se školuje: Ovako izgleda njihov život

PDF
Štampa
Svaki četvrti klinac u Srbiji niti radi, niti se školuje: Ovako izgleda njihov život
Image courtesy of: pixabay.com

 

U Srbiji je nezaposleno više 42 odsto mladih starosti od 15 do 24 godina, a čak 25 odsto njih niti radi, niti studira.

U potrazi za odgovorom zašto je to tako, pitali smo upravo one koji se u ovoj, kako sami kažu, “bezizlaznoj” situaciji nalaze.

 

Prema podacima istraživanja sprovedenog prošle godine, čak 176.000 mladih u Srbiji nema posao, niti fakultetsko obrazovanje. Svoje dane provode ispijajući kafe sa prijateljima i u izlascima. Većini novac za te izdatke daju roditelji, a tek nekolicina njih pronašla je neki posao, naravno van svoje struke, koji će im pokriti osnovne troškove života. Poslu, za koji su se školovali, retko ko se od njih nada.

Marina Tukmanović (24), Beograd

 

Završila sam Pravno birotehničku školu, a onda i Visoku poslovnu školu strukovnih studija 2012. godine. Od tada tražim posao u struci, međutim to još nisam uspela. Uvek je isti problem, nigde nisu hteli da me prime jer nisam imala vezu i svi traže iskustvo, a gde da ga steknem kada niko neće da mi da priliku za to - priča Marina Tukmanović (24).

 

U nedostatku posla koji je želela da radi, okrenula se zanatu kako bi zarađivala za život.

 

- U jednom momentu sam shvatila da nešto moram da radim i da ne mogu samo da čekam. Zaposlila sam se u jednom salonu i naučila da radim nokte. Već četiri godine se bavim time. Ali osećam se užasno, jer moja diploma samo skuplja prašinu - kaže Marina.

 

A kako provodi svoje dane?

 

- Pa... blejim. Uglavnom ustanem oko devet sati, popijem kafu, pa ako imam zakazanu mušteriju uradim joj nokte. Ako ne, odem kod babe i dede i viđam se sa prijateljima. Često provedem dan šaljući CV-jeve, međutim, retko kad me neko i pozove na razgovor. Ali i dalje se nadam da će jednog dana biti bolje, a ja ću do tad raditi ono što znam... ne želim da moram da odem odavde jer uprkos svemu mnogo volim ovu zemlju - kaže Marina.

Jelena Milanović (24), Beograd

 

U sličnoj situaciji nalazi se i Jelena Milanović (24). Ona je završila srednju Ugostiteljsku školu, smer poslastičar, međutim ovim poslom se nije nikada bavila.

 

- Nisam studirala, jer sam htela da se bavim poslom za koji sam završila školu. Međutim, posla nikad nije bilo. Odem na razgovor za poslastičara, a oni mi kažu: “nemaš iskustva”. A niko mi ne da šansu da ga i steknem. To me je frustriralo i digla sam ruke od traženja posla - priča Jelena koja se ubrzo udala i rodila ćerku. Sada je domaćica, ali će se uskoro ponovo baciti na “surovu” potragu za poslom.

 

- Roditelji su me izdržavali dok sam čekala neki posao da dobijem. Ustajala sam u 10 sati, radila po kući, spremala ručak, a uveče izlazila... Ništa nije drugačije ni sad, samo sada svo svoje vreme posvećujem detetu. Međutim ona će uskoro u vrtić, a ja ću ponovo tražiti posao, ali sada ću pristati da radim bilo šta normalno zbog nje - kaže Jelena koja živi u Beogradu.

Ksenija Milinković (21), Kraljevo

 

Ksenija Milinković (21) iz Kraljeva nije upisala fakultet kada je trebalo, ali kaže da je to nije mnogo poremetilo.

 

- Koliko mi je krivo što nisam upisala fakultet, toliko mi je drago, jer sam imala dosta vremena za sebe i uopšte za razmišljanje. Posao nisam mnogo jurila, jer mi se ove godine nije konobarisalo. Jedini posao mi je bio da slikam, i usput možda prodam koju sliku. Zato konačno imam vremena za čitanje, da raduckam po pozorištu i u Dadovu. Vikende provodim u Sovi i kod Šane i puno odmaram - kaže Ksenija koja je završila srednju Umetničku školu.

 

Jovan Krstić (24), Niš

 

Jovan Krstić (24) iz Niša trenutno ne studira i ne radi. Još uvek ga izdržavaju roditelji, mada on pokušava da započne neki mali biznis.

 

- Posle završene Gimnazije, upisao sam Ekonomski fakultet, ali sam napustio studije jer mi se nije sviđao program. Onda sam upisao Stomatologiju, ali sam i te studije prekinuo. Trenutno ne radim ništa. Ipak, svestan sam da nije dobro da u ovim godinama budem na teretu majci i ocu. Sa drugarima pokušavam da pokrenem neki neki mali posao. Konkurisali smo za sredstva u programu „Start up“. To je šansa da sami sebi obezbedimo radno mesto - priča Jovan, jedan od mnogobrojnih mladih Nišlija koji u Nišu ne mogu da se zaposle.

Jovan dodaje da i u toku školovanja pokušavao da nešto i zaradi, pa je jedno vreme bio instruktor plesa.

 

- Iako moji roditelji još rade, ekonomska situacija u Srbiji je teška, posebno je to izraženo u Nišu. Trudio sam se da pomognem roditeljima što više mogu, pa sam povremeno zarađivao neki novac za džeparac. Osim ovog biznisa koji želim da pokrenem, konkurisao sam i za plesni program UNESKA. Nadam se da ću uspeti u tome - kaže Jovan.

Image courtesy of: pixabay.com

Ostatak teksta pročitajte na: 24sata.rs


Broj pregleda: 387
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus