Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Idem iz Srbije, sve je namešteno deci profesora

PDF
Štampa
Idem iz Srbije, sve je namešteno deci profesora
Image courtesy of: pixabay.com

 

Bio sam najmlađi doktor nauka na FTN u Novom Sadu sa prosečnom ocenom 10, ali zato što nemam vezu i nisam dete profesora, za mene mesta nema.

Ovako za “Blic” priča Valentin Konja (28), doktor industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta. On je jedan od stotinu najobrazovanijih ljudi u Srbiji koji planiraju da napuste zemlju zbog nepotizma, korupcije i negativne selekcije. To su tri glavna razloga za odlazak koje doktorandi navode u istraživanju

Udruženja “Doktorandi Srbije”. Više od 80 odsto njih smatra da nema perspektive u Srbiji, a svaki treći već planira da ode iz zemlje.
 

- Doktorirao sam 30. juna prošle godine, sa 27 godina. Već tada su mi pravili problem što sam najbrže doktorirao. Svaki konkurs bio je namešten i unapred se znalo ko je predviđen za koje mesto. Za ovih godinu dana poslao sam 100 prijava fakultetima i naučnim institutima. Niko me nije ni pozvao - priča Valentin Konja.
 

Trenutno je, kaže, angažovan u okviru projekta “Pravo na prvu šansu”, namenjenom mladim doktorima nauka.

- To je sve samo ne pružena šansa. Osim toga što primamo platu, nemamo nikakve uslove za rad. Na jesen planiram da odem, već pripremam dokumenta i šaljem prijave - poručuje Konja.

 

Image courtesy of: pixabay.com

Ostatak teksta pročitajte na sajtu: blic.rs


Broj pregleda: 561
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus