Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Kolege s posla

PDF
Štampa
Kolege s posla
Image courtesy of: ambro / FreeDigitalPhotos.net


Vam mogu pomoći da duže živite


Dobar odnos s kolegama na poslu nije važan samo zbog dobre radne atmosfere, nego i zbog dugovečnosti. Naime, najnovije izraelsko istraživanje pokazuje da vam slaganje s kolegama može pomoći da duže živite

Psiholozi su otkrili da je jedna od tajni dugovečnosti podrška koju vam pružaju kolege na poslu. Do tih su zaključaka došli pregledom zdravstvenih kartona 820 radnika tokom 20-godišnjeg razdoblja. U tom su vremenu 53 radnika umrla.

Radnici su odgovarali na pitanja o svojemu poslu, ulogama koje su imali na poslu, ali i o odnosu sa svojim kolegama. Pokazalo se da duže žive oni koji imaju dobar odnos s kolegama. Naravno, osoba nije smela biti pušač, alkoholičar te nije smela bolovati od neke ozbiljne bolesti.


Naučnici smatraju da kolege na poslu pridonose dugovečnosti  jer mogu pružiti željenu podršku. 'Osoba se na taj način puno lakše nosi sa stresom, a znamo da je stres uzročnik mnogih bolesti', istaknuli su u zaključku znanstvenici iz Tel Aviva.


Kolege na poslu jednako djeluju i na muškarce i žene, ali se pokazalo da lošije prolaze one žene koje su na vodećim mjestima u određenoj kompaniji. Takve žene vrlo često nemaju podršku kolega. S muškarcima na vodećim pozicijama stvari stoje drugačije. Oni, za razliku od žena na istim funkcijama, imaju jednak broj dobrih kolegapreuzeto sa www.tportal.hr

 

Image courtesy of:  ambro / FreeDigitalPhotos.net 


Broj pregleda: 481
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjen


Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus