OGLAS

Koja država ima najveću stopu nezaposlenosti?

EconomyWatch je objavio UN-ovu listu zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti u protekloj godini. Neslavno prvo mesto zauzela je Južnoafrička Republika, a sledi Hrvatska, koja je odmah po objavljivanju lestvice demantovala ove podatke, što ne čudi, jer se oni potpuno razlikuju od podataka Međunarodne organizacije rada.

1. Južnoafrička Republika imala je stopu nezaposlenosti od 25.3 %, sa velikim brojem mladih nezaposlenih.

2. Hrvatska je završila 2010. godinu sa stopom nezaposlenosti od 18.8 %, međutim postoji nada da će infrastrukturni projekti vredni 13 mililjardi dolara rešiti problem nezaposlenosti. Po objavljivanju liste, Državni zavod za statistiku i Hrvatski zavod za zapošljavanje objavili su da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj prema anketi radne snage u trećem kvartalu 2010. iznosila 11,5 posto. "Također navodimo da je prema podatcima Eurostata, stopa nezaposlenosti u istom razdoblju - trećem kvartalu 2010. godine, bila veća u sljedećim zemljama: Estonija (15,5 %), Irska (13,9 %), Grčka (12,4 %), Španjolska (19,8 %), Latvija (18,0 %), Litva (17,8 %), Slovačka (14,1 %) itd", stoji u njihovom saopštenju.

3. Litvanija - država zbog visokih korporativnih taksi i velikog deficita utiče na zatvaranje firmi, i zato ima stopu nezaposlenosti od 17.8 %

4. Letonija ima stopu nezaposlenosti od 14.3%.

5. Irska, prošle godine jedna od najproblematičnijih država Evrope, našla se u problemu zbog kolapsa bankarskog sektora. Nezaposlenost je 13.8%.

6. Slovačka takođe ima stopu nezaposlenosti veću od 10%, za dva i po procenta. Ali, očekuje se da će posle martovskih reformi ovaj problem biti rešen.

7. Grčka. Tamo je najviše pogođen građevinski, trgovački i turistički sektor, u kojima je zabeležen pad od 4.2%. Ukupna nezaposlenost je 12.4%.

8. Poljska ima stopu nezaposlenosti od 12.3%, a u izveštaju se dodaje da ova zemlja nije u mogućnosti da kontroliše radnu i socijalnu politiku još od kada je izašla iz komunizma, pre 20 godina.

9. Kolumbija ima stopu nezaposlenosti od 11.3% jer je 2.5 miliona ljudi ostalo bez posla.

10. Turska je poboljšala procenat zaposlenih žena za 0.9% ali je njen konačni saldo 11.2% nezaposlenih.


 

Komentatori se ipak pitaju koliko je ova lista sveobuhvatna, posebno zato što se na njoj ne pominju Bosna i Hercegovina, Turkmenistan, zemlje poput Kenije i Jemena, i sl. Takođe, mnoge čudi što je najveći broj ovih zemalja iz Evrope, koja koliko god bila u krizi, ima mnogo stabilnije ekonomije od npr. afričkih država. Do objavljivanja ove vesti nismo dobili potvrdu da li je ovo novinarski promašaj, ili ova lista UN-a ima potpuno drugačiju metodologiju rada od Međunarodne organizacije rada koja je specijalizovana agencija UN-a koja se bavi ovim pitanjima.


Izvor/ preuzeto: bifonline.rs

Izvor Flirck

under  Creative Commons license

  
 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva