OGLAS

Koja država ima najveću stopu nezaposlenosti?

Znate, nedavno sam naišao na nešto zanimljivo. EconomyWatch je objavio listu zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti prema podacima UN-a, a na njoj se nalaze neka iznenađenja. Na prvom mestu, ne baš pohvalnom, našla se Južnoafrička Republika sa stopom nezaposlenosti od 25.3%, gde je posebno zabrinjavajući broj nezaposlene omladine. Ali, tu nije kraj iznenađenjima.

Evo, Hrvatska se našla na drugom mestu sa 18.8% nezaposlenih u 2010. godini, ali čim je lista ugledala svetlost dana, eto ti demantija. Državni zavod za statistiku i Hrvatski zavod za zapošljavanje 'brže bolje' izlaze sa podatkom da je stvarna stopa nezaposlenosti bila 11,5%. Čak su dodali i da su, prema Eurostatu, druge evropske zemlje poput Estonije, Irske, Grčke, Španjolske, Latvije, Litve, Slovačke, imale veću stopu nezaposlenosti u istom periodu.

Litvanija je, eto, na trećem mestu sa 17.8% zbog visokih korporativnih taksi i velikog deficita, dok je Letonija četvrta sa 14.3%. Irska, koja se borila sa bankarskim kolapsom, ima nezaposlenost od 13.8%. Slovačka se nada da će reforme iz marta rešiti problem nezaposlenosti koja iznosi 10% plus dva i po procenta. U Grčkoj je situacija najgora u građevinskom, trgovačkom i turističkom sektoru, a ukupna nezaposlenost je 12.4%.

Poljska ima stopu nezaposlenosti od 12.3% i još se muči sa posledicama prelaska iz komunizma. Kolumbija je deveta sa 11.3%, a Turska je deseta sa 11.2%, iako se vidi poboljšanje u zapošljavanju žena.

Ali, znate šta je zanimljivo? Komentatori se pitaju koliko je ova lista zapravo sveobuhvatna. Zašto, recimo, nema Bosne i Hercegovine, Turkmenistana, Kenije, Jemena? I još, zašto je većina zemalja sa liste iz Evrope, koja ipak ima stabilnije ekonomije od, recimo, afričkih država? Postavlja se pitanje, da li je ovo novinarska greška ili UN ima drugačiju metodologiju od Međunarodne organizacije rada, koja se takođe bavi ovim pitanjem.

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima