OGLAS

Kako minuli rad utiče na platu po novom Zakonu o radu

Avgustovska plata radnika koji je kod prethodnog poslodavca imao 10 godina staža, a kod novog došao na platu od 50.000 dinara mogla bi biti umanjena za 2.000 dinara.

RAČUNICA - Zakon o radu koji je na snagu stupio 29. jula daje pravo svim poslodavcima, privatnim i državnim, da zaposlenima umanje zaradu po osnovu minulog rada. Novi obračun minulog rada podrazumeva da se radnicima obračunava naknada po ovom osnovu samo za godine staža kod poslednjeg, odnosno aktuelnog poslodavca. Ranije je minuli rad iznosio 0,4 odsto zarade po svakoj godini staža.

 U Savezu samostalnih sindikata Srbije procenjuju da bi novi obračun minulog rada smanjio plate u javnom i privatnom sektoru za 10 do 15 odsto i da bi to već sada moglo da pogodi polovinu radnika, koliko ih je otprilike promenilo poslodavca.

 - Vremenom će još dosta radnika promeneniti posao, pa bi nižu platu po tom osnovu moglo da ima i više od 90 odsto zaposlenih - kažu u SSSS.

 Ministarka državne uprave i državne samouprave Kori Udovički kaže da će se novi obračun minulog rada odnositi i na državne službenike i da to predviđaju zakoni koji regulišu plate u državnoj službi.

 - Onima koji, recimo, rade u bolnicama pa pređu u državnu upravu obračun minulog rada neće obuhvatati i rad u bolnici - kaže Udovički.

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima