OGLAS

Postali su milijarderi zahvaljujući isključivo internetu

Internet je mnogim ljudima omogućio da gotovo bez ikakvog početnog ili nasleđenog kapitala postanu milijarderi i svrstaju se u najveće svetske kapitaliste. Osnivači Gugla zauzimaju prva dva mesta, a za njima su oni koji su pokrenuli Amazon, Fejsbuk i azijske internet kompanije.

1. Leri Pejdž, zaradio 29.8 milijardi dolara

Trenutno je prvi čovek Gugla, a u njegovom vlasništvu je 16 odsto ove kompanije. Odgovoran je za razvoj algoritma za rangiranje stranica.

2. Sergej Brin, zaradio 29.4 milijardi dolara

Jedan je od dovjice odgovornih za stvaranje Gugla, najpopularnijeg svetskog pretraživača. On je sa svojom porodicom emigrirao iz Rusije u SAD kada je imao 6 godina gde je izučavao kompjuterske nauke. Na studijama je upoznao Leri Pejdž sa kojim je pokrenuo ovaj servis.

3. Džef Bezos, zaradio 29.3 milijardi dolara

Osnivač je Amazona i milioner je postao samo zahvaljujući svom zalaganju. Ovaj servis osnovan je 1995. godine i u početku je služio za prodaju knjiga, a danas je na njemu moguće kupiti gotovo sve, pa čak i svoje sopstvene proizvode (tableti i elektronske knjige).

4. Mark Zukerberg, zaradio 26.3 milijardi dolara

Fejbuk je napunio 10 godina, a sajt je veći nego ikada. O tolikom rastu Zukerberg nije mogao ni da sanja, ali zahvaljujući konstantnom rastu on je zaradio više od 26 milijardi dolara.

5. Masajoši Son, zaradio 19.7 milijardi dolara

I Son je osnivač jedne velike internet kompanije koja je postala lider u Aziji – Softbank. Takođe, on je na čelu Sprint korporacije. Poznat je i po tome da je izgubio najviše novca u istoriji (oko 70 milijardi dolara). Uprkos tome, drugi je najbogatiji čovek Japana.

6. Ma Huateng, zaradio 13.8 milijardi dolara

Osnivač je jedne od najpopularnijih kineskih internet kompanija Tencent Holdings. Vebsajt ove kompanije rangiran je na sedmom mestu u svetu.

7. Robin Li, zaradio 10.9 milijardi dolara

Osnovao je pretraživač Baidu, koji je najpopularnija mašina za pretraživanje u Kini. Za razliku od većine zemalja u kojima dominira Google, u Kini on je na trećem mestu, posle servia Baidu i Soso.

8. Havier Niel, zaradio 9.3 milijardi dolara

Ovaj preduzetnik u oblasti tehnologija možda nije poznat u svetskim okvirima, ali Francuzima svakako jeste. Kreirao je popularni internet servis Iliad i i suvlasnik je Le Monda.

9. Erik Šmit, zaradio 8.8 milijardi dolara

Trenutno je izvršni direktor Gugla, kompanije na čijem je čelu bio deset godina i tokom ovog perioda stekao je veliku količinu akcija.

10. Pjer Omidiar, zaradio 8.1 milijardu dolara

Rođen je u Francuskoj, a sa svojom porodicom preselio se u SAD još kao dete. Najveći deo njegovog bogatstva potiče od eBay-a, kompanije koju je osnovao i kojom trenutno rukovodi.


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima