OGLAS

Ovo su najvažnije poslovne lekcije - direktno od bivšeg direktora

 Bivši predsednik kompanije "Gugl" Džonatan Rozenberg, napisao je knjigu "How Google works" u kojoj iznosi praktične savete koje bi svaki vlasnik velikih kompanija trebao da posluša.

"Gugl" je jedna od najvećih IT kompanija na svetu, sa više od 100.000 zaposlenih koji svojim umećem održavaju ovu kompaniju među najuspešnijim i najvrednijim na planeti. Međutim, šta je sa ljudima koji ih zapošljavaju i koji su im nadređeni? Kako kontrolisati osobe za koje znate da su bar pet puta pametnije od vas? O svemu tome je pisao bivši direktor ove kompanije Džonatan Rozenberg.

 Bivši direktor IT giganta bio je jedan od nostalgičara, koji se teškog srca odvojio od svog Blekberija i Outlook imejl sistema, iako je u to vreme više od pet godina rukovodio "Guglom".

"Zaposlen sam kako bi pomogao Guglu da ostane u samom vrhu i da ga ne pretekne Majkrosoft, koji je tada munjevito stremio ka preuzimanju tržišta. Morali smo da kontrolišemo sve inženjere i programere koji su radili u Guglu, a najveći problem nam je bio što smo morali da zaboravimo na sve što smo do tada znali", započinje svoju priču Rozberg.

 "Moj kolega Erik Šmit je došao da mi bude pomoćnik i zajedno smo trebali da smislimo kreativna rešenja za motivisanje zaposlenih. Jako je teško motivisati ljude koji su pametniji od vas i koji to znaju. Njima novac i velika kancelarija ne znače ništa, jer žele da pronađu zadovoljstvo u onome što rade. Ono što smo prvo naučili, a što može da se primeni na mnoge kompanije je, da svojim programerima uvek govorite "DA" i uvek im verujte. Vaši planovi uvek moraju da budu fleksibilni, a snagu i motivaciju im crpite iz vizija budućnosti, a ne iz novca. Budite spremni da brzo objavljujete nove stvari i nemojte se plašiti neuspeha", objašnjava on.

 Mnogi projekti koji su danas okosnica Gugla, poput Gmail-a, su nastali brzim i kreativnim razmišljanjem za nečim novim i inovativnim. Rozenberg je posvetio čitavo poglavlje zapošljavanju pravih kadrova.

"Bitno je da prepoznate one ljude koji su željni znanja. Samo tako ćete moći da napredujete kao kompanija. Preduzeće bi trebalo da odbaci klasične testove znanja i uvede one koji prepoznaju intelekt i snalažljivost", dodaje Džonatan.

 Takođe jedna od važnih stvari je stvaranje i prijateljskog odnosa sa zaposlenima. Zajednički odlazak na sportsku aktivnost ili film je pravi način da poverenje očvrsne.

 "Naravno da postoje i kazne za one koji odbijaju poslove ili ne žele da se trude kako bi unapredili posao, ali i one moraju da budu maštovite. Recimo, ko prevrće očima na određeni zadatak, mora da trči oko zgrade ili da pronađe istorijsku ličnost koja je bila i astronom i političar za života. To su stvari koje su ujedno i poučne ali i efikasne.", kaže on.

 Knjiga Džonatana Rozenberga je svakako jedno od obaveznih štiva za svako preduzeće koje je izašlo na tržište. Praktični saveti se mogu primeniti na svakog pojedinca, bez obzira koja grana poslovanja je u pitanju. Rozenberg je otišao iz Gugla 2011. godine, kada je shvatio da se kompanija razvija previše brzo za njegove sposobnosti, te da Leri Pejdž više ne može da računa na njega kao kada je i prvog dana stupio na njegov prag.

Izvor: 24sata.rs

Image courtesy of: wikipedia under Creative Commons Attribution-ShareAlike license versions

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima