OGLAS

ISTRAŽIVANJE: Mladi u Srbiji ne žele da rade za 25.000 dinara

 

Oni imaju parkove, ali više vole šoping centre. Ne okupljaju se više u školskim dvorištima već u kladionicama i kafićima. Redovni su u kafanama i klubovima. Ne izlaze više samo vikendom, već i radnim danima. Ne ispuštaju smartfon iz ruke. Televiziju retko gledaju, ali zato ne silaze sa društvenih mreža...

Veći deo današnje mlade generacije odrastao je u ratu i posleratnim okolnostima. Na daleka putovanja nisu mnogo išli, a zbog zategnutih posleratnih odnosa slabo su putovali i po regionu. Po onome što su gledali na televiziji i internetu očekivali su bolji život kada odrastu. Mislili su da će ih čekati dobri poslovi nakon školovanja, dobre plate, skupa kola i sopstveni stan. I sloboda. Umesto toga, usledio je šok.

 

Istraživanje “Položaj i potrebe mladih u Srbiji”, koje je sprovelo Ministarstvo omladine i sporta, pokazuje da čak 70 odsto mladih u Srbiji živi sa roditeljima i posle 25. godine, finansijski je uspelo da se osamostali tek njih 12,9 odsto, a stambeno svega 2,9 odsto.

 

Uprkos svemu tome, veći deo mladih u Srbiji traga za poslom, ali ne želi da radi za 25.000 dinara, pa vreme provodi u kafićima, klubovima, na društvenim mrežama.

 

- Mladima nedostaje inicijative, invencije i mašte. Moraš prvo da izmaštaš šta želiš da radiš, pa da onda to u svetu oko sebe i pronađeš. Umesto toga, oni silno vreme provode za kompjuterom. Provodim i ja, ali ja sam 20 knjiga napisao na njemu. A hoćemo li čitati neke nove knjige? Ko će ih napisati? Ne možemo sve raditi na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama. To je opsesivna vezanost za tehniku - objašnjava Ratko Božović, sociolog.

 Image courtesy of: pixabay.com

 

Ostatak teksta pročitajte na blic.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima