OGLAS

GENIJE ZA ŠIFRE: Klinac iz Beograda (16) RAZBIJA u najtraženijem poslu na svetu

 

Nebojša Simić (16) je sa osam godina osmislio sopstveno pismo i tako čuvao dečije tajne. Danas je najperspektivniji mladi srpski kriptograf, ali svoju budućnost, nažalost, ne vidi u Srbiji.

Ovaj učenik drugog razreda Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Beogradu na nedavno održanom svetskom takmičenju naučno-istraživačkih radova u Turskoj je osvojio srebrnu medalju iz informatike. Računarskom kriptografijom je počeo da se bavi u sedmom razredu, a veštine ove nauke je savladao bez ičije pomoći!

 

- Kuća nam je uvek bila puna matematičkih knjiga, pa su jednačine rano postale moja strast. Kao i svako dete koje ne želi da ostali znaju baš sve njegove tajne, palo mi je na pamet da napravim sopstveno pismo koje bih samo ja razumeo. Za svako slovo azbuke sam osmislio poseban simbol i tako je nastao moj prvi šifrovani jezik - priča uspešni tinejdžer, kom je medalja u Turskoj najveće priznanje dosad, ali ne i najveći uspeh.

Naime, ovaj Mladenovčanin je uspeo da provali algoritam koji se "držao" 20 godina, što pre njega nije pošlo za rukom ni mnogo starijim i iskusnijim programerima i kriptografima.

 

Ključ za uspešno bavljenje ovom naukom je besprekorno poznavanje matematike i iskustvo u programiranju. Simiću ne fali ni jedno, ni drugo, a iz matematike, kaže, ima čistu peticu. Na pitanje da li svoju budućnost može da zamisli u Srbiji, odgovara, nažalost, negativno.

 

- Zaštita podataka je u današnje vreme apsolutni prioritet i zato je ovo jedan od najtraženijih poslova na svetu. Kriptografija ima primenu u svim sektorima kojima treba šifrovanje, od čuvanja bankarskih podataka, preko različitih vidova komunikacije, do aerodroma. U Srbiji postoji nekoliko kompanija koje se uspešno bave ovim poslom, ali se to ne može porediti s Amerikom, gde je ovo jedan od najprofitabilnijih poslova. Zato sebe i vidim tamo. Želja mi je da studiram na Institutu za Tehnologiju u Masačusetsu i da radim kao profesor kriptografije na nekom od prestižnih svetskih koledža - zaključuje Simić.

 

Medalja za algoritam "Nautilus"

 

Na svetskom takmičenju naučno-istraživačkih radova u Turskoj polaznici Regionalnog centra za talente Beograd 2 osvojili su jednu zlatnu i tri srebne medalje, među kojima je i medalja Nebojše Simića. Dobio ju je za kriptografski algoritam "Nautilus". - Novi algoritmi su u kriptografiji prava retkost, a specifičnost "Nautilusa" je, osim toga, i u tome što može da imitira druge algoritme. Programerski deo rada još nije patentiran, pa nije ni prikazan na takmičenju - objašnjava uspešni tinejdžer, koji se za ovo takmičenje spremao samo četiri nedelje.

Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima