OGLAS

Isplati li se u Srbiji završiti fakultet? Ovo međunarodno istraživanje daje mučan odgovor

BiH, Srbija, Hrvatska, Grčka i Kipar spadaju u zemlje u kojima se osobe sa diplomom teže zapošljavaju nego lica sa nižim obrazovanjem - pokazuju najnoviji podaci sa evropskih visokoškolskih institucija.

U Evropi studira 37,2 miliona lica, a na fakultete najviše idu Rusi /osam miliona/ dok je najmanje studenata u Lihtenštajnu /960/.

 

Prema najnovijim podacima, ruski, turski, nemački, britanski i ukrajinski studenti zajedno čine 54 odsto ukupnog broja evropskih studenata.

 

Izveštaj iz 2015. godine pokazuje da je većina studenata (82 odsto), upisala "teorijske programe", a samo 15,6 odsto "strukovne".

 

Programe koji direktno vode do najviših istraživačkih kvalifikacija, odnosno doktorata, pohađalo je 2,6 odsto studentske populacije.

 

U većini država studenti upisuju tzv. "ISCED nivo 5A" kojim se stiču prvostepene diplome i magistrati. U BiH, Kazahstanu i Italiji gotovo svi studenti spadaju u tu grupu.

 

U Hrvatskoj, Grčkoj, Estoniji, Francuskoj, Letoniji, Turskoj i na Kipru najmanje četvrtina studenata pohađa strukovne programe, a u Belgiji čak 49 odsto.

 

U treći, najviši stepen obrazovanja najviše ulažu nordijske zemlje – od dva odsto u Švedskoj do 2,4 odsto BDP-a u Danskoj.

 

Oko dva odsto BDP-a ulažu Kipar i Ukrajina, a manje od jedan odsto Slovačka, Hrvatska, Rumunija Italija, Bugarska, Azerbajdžan, Armenija, Gruzija...

Image courtesy of: pixabay.com


Ostatak teksta pročitajte na sajtu blic.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima