OGLAS

Kako da preživiš letnje poslove u Srbiji

 

Situacija u kojoj možete da birate da li ćete da radite ili ne je sama po sebi toliko super, da verovatno toga niste ni svesni. Ali, nisu samo studenti ti koji preko leta nalaze poslove, u Srbiji leto znači porast potražnje za sezonskim poslovima, a to je prilike za sve – staro i mlado. 

Ipak, rmbanje na plus 40 je mnogo lakše kada znaš da to radiš iz određenog razloga – more, karte za festival, more. Kad se zarađivanje plate svede na golo preživljavanje, subjektivni osećaj onih plus 40 stepeni postaje plus 50, znoj je iritantniji i smrdljiviji, a smene duže.

Ali, leto je leto i iako zna da bude okrutno, ima i svoje svetle, divne momente koje treba da iskoristite kako bi što bezbolnije preživeli rmbanje.

Sve zavisi kog se sezonskog posla latite.

PROMOTERKE/PROMOTERI

Ovde stvarno sve zavisi od toga šta promovišete. I od koliko do koliko sati. Na primer, ako radite kao promoterka na Zelenom vencu i delite flajere za jeftine naočare za sunce (one što nisu kineske) i radna uniforma vam je šorc u kome možete da pocrnite komotno kao i u kupaćem – iskoristite prvu smenu i sunčane zrake. Nemojte ni da brojite koliko ste flajera podelili - nađite mesto gde će vam deo glave biti u hladovini, a noge na suncu i uživajte. Zbog golih nogu, verovatno je da će vam dobra većina muške populacije uzeti flajer iz ispružene ruke. Preostale bacite u đubre.

Ako radite večernju varijantu, na primer ispred nekog kafića, ključ je ne biti naivan od samog početka. Još na razgovoru za posao, devojke, recite ne visokim štiklama, dečaci, ne kravatama i mašnama i ostalo će sve biti ok. Posao vam je da budete nasmejani i veseli, pa probajte da to tako i bude. Nije teško, naročito ako posle smene od par sati i sami završite u kafiću u koji ste mamili ljude. E sad, tu ne treba potrošiti celu dnevnicu, ali to ćete valjda sami nekako organizovati.

KONOBARISANJE

Staro dobro konobarisanje je uvek opcija, ali leti može da dobije novu dimenziju ako imate neki štek da platite kartu za put do mora. Bilo kog. Rad u baru na plaži može da bude strašno bolan, poput uboda morskog ježa. Znojićete se ispod radne uniforme (osim ako radite na super fensi mestu gde su vam kupaće gaće uniforma) i nećete smeti da okrenete glavu ka moru iz straha da vam ne pozli kad vidite sve te ljude kako tope guzice dok vi nosite ajncer sa pet flaša piva. Koje ne smete da okusite do kraja smene.

Da, život je stvarno surov. Ali jebi ga, kako god okreneš, na moru si. Ako posle radnog vremena ne znate da organizujete vreme tako da vam bude lepo, onda ne zaslužujete da radite ni u kafiću. Probajete sa kioskom sa pljeskavicama ili girosom.

MALINE, VIŠNJE I OSTALI BOBIČASTI PLODOVI

Ok, ako je verovati dnevnim novinama, u Srbiji nema ko da bere maline. To bi trebalo da značli da ovaj sezonski posao treba staviti na listu najnepoželjnijih i najtežih za preživljavanje. Ali, naučili smo da nije tačno baš sve što piše po novinama, tako da dragi berači, ne brinite. Znamo da postojite. I uz vas smo.

 

Ostatak teksta pročitajte na sajtu VICE.COM

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima