OGLAS

ZA ONE KOJI MRZE ŠKOLU Posle ovih kurseva, u Srbiji se posao nađe kao od šale

 

Teška ekonomska situacija, otpuštanja i nemogućnost nalaženja posla nakon završenog školovanja naterali su mlade, ali sve češće i nešto starije ljude, da zaborave na ono što su nekada radili, ili studirali i da potraže nešto isplativije. Njihova muka je prepoznata, a dokaz tome su brojni kursevi i obuke iz najrazličitijih obasti, koje mogu da prođu i oni koji nemaju nikakvo predznanje iz njih.

Programer

Programer se ceni isključivo po svom znanju, a njega može steći i van fakulteta, konstantnim radom na sebi. Prednost ovog posla je što se može raditi i od kuće, bilo za za strance, ili za domaće firme. Trajanje i cena kurseva zavise od vrste kursa. C program predstavlja jednu od najosnovnijih faza programiranja i za osnove njegovog učenja je potrebno oko mesec dana. Minimalni rok koji je potreban da bi se naučile osnove IOS programiranja je tri meseca, ali postoje i kursevi od pola godine i godinu dana. Isto toliko je potrebno i za android aplikacije. Oni koji savladaju ova znanja i veštine mogu da očekuju platu od minimum 1.000 evra.

 

Maser

 

Da bi se neko bavio masiranjem, dovoljno je da prođe obuku koja u zavisnosti od vrste masaže košta od 100 do 500 evra, a najčešće traje dva meseca. Ovaj novac može brzo da se povrati, jer maseri za sat vremena masaže naplaćuju od 800 do 3.500 dinara. Jedini problem je što masera ima mnogo na tržištu, pa svoje usluge nude i u oglasima i po banderama.

 

Frizer

 

Kvalitetan i dobro izreklamiran ženski frizer mesečno može da zaradi bar 1.000 evra. Cene šišanja idu i do 2.500 dinara, dok ostali tretmani kose koštaju i mnogo više. Kursevi su obično šestomesečni, koštaju oko 40.000 dinara, a obično podrazumevaju i praksu u frizerskom salonu.

 

Lični trener

 

Onaj ko želi da drži individualne treninge ne mora da ima završen fakultet i gomilu sportskih medalja i pehara iza sebe. Na jednoj od brojnih obuka može da dobije sertifikat. Obuke koštaju od 240 evra naviše, a uz malo sreće i mnogo truda ovaj posao može i te kako da se isplati. Jedan sat vežbanja u proseku košta 1.000 dinara, a mesec dana individualnih treninga oko 12.000 dinara.

Manikir

 

Možda najviše obuka ima upravo za pedikir i manikir. Tako tronedeljna obuka košta oko 9.000 dinara, dok tromesečni kurs na kome je osim klasičnog manikira moguće savladati i umeće izlivanja i oslikavanja noktiju, košta oko 26.000 dinara. Na ozbiljnijim kursevima o bolestima noktiju i kože govori specijalista iz dermatologije. I ovaj zanat može dobro da se unovči, jer se izlivanje noktiju naplaćuje i 2.500 dinara.

 

Šminker

 

Kurs za šminkera najčešće traje tri meseca, a na njemu se uči sve o anatomiji lica i tipovi kože, a tek potom i o tehnikama nanošenja šminke, i korekcije pojedinačnih delova lica za dnevni i za noćni izgled. Tromesečni kurs košta oko 150 evra, a oni koji ga završe nauče i korekciju obrva, usana, kao i nanošenje veštačkih trepavica. I ova znanja mogu da se isplate, jer za šminkanje koje traje 45 minuta i prosečni šminkeri uzimaju oko 2.000 dinara.

 

Knjigovođa

 

Kurs knjigovodstva u najčešće traje tri meseca, a nastava se održava tri puta nedeljno. U bolje opremljenim školama svaki polaznik ima svoj računar na kome praktično uči osnove vođenja knjiga. Cena ovog kursa je oko 300 evra, a mogućnosti za zaradu su raznovrsne. U manjim sredinama usuge knjigovođe su znatno jeftinije nego u Beogradu i Novom Sadu, a cena zavisi i od količine posla koji knjigovođa ima oko klijenta.

 

Poslovni sekretar

 

U savremenom poslovnom svetu pozicija poslovnog sekretara postaje sve značajnija. Na kursevima za poslovnog sekretara mogu da se nauče osnove daktilografije i korespondencije, rad na računaru, ali i psolovnu kulturu, kao i pravopis srpskog jezika i engleski poslovni jezik. Cena ovih kurseva kreće se oko 300 evra, traju nekoliko meseci, a plata koju mogu da očekuju oni koji ih završe je najmanje 30.000 dinara mesečno.

 

Izvor/ autor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima