OGLAS

Napredne tehnologije omogućavaju sve lakši i komotniji rad

 

Dva portala za onlajn poslove - Elance i oDesk pokazuju da će poslodavci potrošiti 930 miliona dolara u 2014. godini za angažovanje frilens (freelance) radnika.

Ovo je dobra vest za frilensere širom sveta, kojima se mesečna zarada povećala za 50 odsto u toku pret- hodnih 5 godina. Budući da je u ovom periodu vladala svetska kriza, prognozira se da će se njihova zarada značajno povećati u narednom periodu.

Da je moguće početi kao frilenser i postati milioner, pokazuje priča Džošue Vorena (Joshua Warren), veb dizajnera iz Dalasa, koji je počeo da radi kao frilenser i uspeo da izgradi uspešan biznis.

U početku je radio za 15 dolara po satu na oDesk portalu za onlajn poslove. Nakon što je uradio nekoliko uspešnih poslova, počeo je da zarađuje do 85 dolara po satu i ubrzo imao više klijenata nego što je mogao da postigne. Odlučio je da osnuje svoju kompaniju, u kojoj danas zarađuje preko milion dolara godišnje.U Srbiji, takođe, ima primera frilensera koji zarađuju radeći od kuće.Miloš Vujinić, koji se školovao na odseku za grafički dizajn na IT Akademiji (ITAcademy), najpre je pobedio na konkursu za dizajn logoa na sajtu 99designs com, poznatoj platformi za onlajn prodaju dizajnerskih rešenja, a zatim je nastavio da radi i zarađuje kao frilenser preko ovog sajta. Procene su da mnogi frilenseri u Srbiji na ovaj način zarađuju i nekoliko prosečnih plata. Cena prosečnog radnog sata srpskih frilensera na Elance.com u 2012. godini bila je skoro 20 dolara. Znači, ako radi osam sati dnevno, frilenser može da zaradi 160 dolara dnevno, što je skoro polovina prosečne plate u Srbiji, pa sami izračunajte. Statistike platforme Elance.com govore da smo po kvalitetu i obimu posla među najboljima u svetu. Konkretno, Srbija je u 2012. godini više od 5 miliona dolara zaradila na Elance-u i godinu završila kao 12. na svetu i 5. u Evropi, ispred Australije, Nemačke, Španije, Italije, Nemačke, Francuske, Turske i drugih.

U budućnosti će uslovi rada postajati sve fleksibilniji, tržište globalno, a frilens poslovi se idealno uklapaju u ovakve uslove. Najveća prednost sajtova za onlajn poslove jeste što svako sa praktičnim IT znanjem može da radi i zarađuje na ovaj način. Platforme za frilens posao od kuće najviše koriste IT stručnjaci, kao što su veb developeri, grafički i veb dizajneri.

Potrebno je oko godi- nu dana obuke da se nauče osnove veb programiranja, kako napraviti jednostavan veb sajt ili veb aplikaciju. Za di- zajnere su, takođe, u ponudi velike mogućnosti. Poznavanje programa za rad sa kompjuterskom grafikom, kao što su Fotošop ili Ilustrator, omogućiće nekome ko ima talenat za dizajn da pravi i prodaje logotipe, banere ili kompletan vizuelni identitet za kompanije koje se nalaze hiljadama kilometara daleko. Prave muke počinju kada dođe vreme za naplatu.

Da bi novac bio uplaćen na račun korisnika potreban je servis koji će u tome posredovati. Potrebno je, pre svega, otvoriti devizni račun, a zatim taj račun povezati sa nekim od posrednika koji će uzimati proviziju za svaku uplatu koju izvrše. Da bi se račun povezao sa posredničkim servisima, neophodno je da banka izvrši jednu transakciju sa simbo- lično malo novca.

Nakon toga banka dobija kod, kojim koris nik računa verifikuje svoj nalog na posredničkom servisu i uplate mogu da teku redovno.

 

Prave adrese:

Popularni veb sajtovi za pronalaženje frilens poslova:

Elance.com – vodeća svetska platforma za rad preko in- terneta, nudi poslove za softverske inženjere, progra- mere aplikacija, veb i grafičke dizajnere, kopirajtere, istraživače tržišta, analitičare podataka, marketing stručnjake za društvene medije i slično. Ima preko 2 mi- liona korisnika.

Freelancer.com – nudi honorarne poslove u oblasti IT, marketinga, novinarstva, prevođenja, konsaltinga.

oDesk.com – nudi frilens poslove za dizajniranje sajto- va, programiranje, SEO, pravljenje mobilnih aplikacija, pisanje zanimljivog sadržaja i slično.

Worker.com – onlajn portal i virtuelna berza poslova koja omogućava da se povežu poslodavci i oni koji žele da zarade. Dobijanje poslova funkcioniše po sistemu tendera. Themeforest – služi za prodaju i kupovinu HTML tem- plejta, kao i tema za popularne cms platforme. Cene se kreću od 5 dolara do 40 dolara.

99designs.com – sajt koji sadrži veliki broj konkursa u vezi sa dizajnom. Logo dizajn je po broju konkursa najviše zastupljen, a postoje još i konkursi za veb dizajn, banere, štampani materijal... Cene se kreću od 149 dolara, pa sve do par hiljada dolara.

 

Izvor/ autor: nacionalna služba za zapošljavanje

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima