OGLAS

Direktor vam otkriva: Šta želimo da uradite na razgovoru za posao i kako da iskoristite NEiskustvo!

Završio si studije i stao pred planinu tuđih i svojih očekivanja. Vladimir Miletić je bio na njenom vrhu punih 14 godina, a onda je dao otkaz na mesto direktora i odlučio da se vrati do podnožja i kao konsultant i trener pomogne mladima u prevrtljivom usponu. On za "24 sata" otkriva skretnice koje morate da prođete i koji putevi vode u ponor.

Traženje posla je kao flert - rekao mi je Miletić dok smo sedeli na kafi. "Zamisli da je ovaj kafić klub. Znaš li zbog čega ružni muškarci imaju više uspeha sa ženama? Zbog toga što ih nije sramota da ih odbiju. Pokušavaju i pokušavaju. Pritom, svesni su da im neće prva devojka odmah biti srodna duša za brak, isto kao što prvi posao nije vrhunac uspeha. Imaju svoj stil i ne boje se da ga upotrebe. I to uspeva.

 

Kako čitam prijave i kako da vi napišete svoju

Nedavno smo tražili komercijalistu za boje. Stiglo je 800 prijava, javljali su se i frizeri i polu gole devojke za fitnes trenera. Videlo se da nisu čitali konkurs nego samo lupili "send", po principu ako prođe - prođe. Nije. Kada ima toliko biografija čitamo ih letimično, uradite nešto da se vaša istakne. Budite smeli, nemate šta da izgubite.

 

Pravilo "pet minuta" + "pola sata"

Ne zalećite se. CV vam ne obezbeđuje posao. Prvo uobličite prijavu tako da šef poželi da je otvori. On će posvetiti oko pet minuta vašim kvalifikacijama, gledajte na to kao na prvo poluvreme. Formulišite veštine i iskustva tako da vas dovedu do drugog poluvremena, ni ono nije posao, to je razgovor pred njega koji obično traje pola sata. Sada je lopta u vašem terenu.

 


Ovo poslodavac želi da vidi

Kada dođete na razgovor preko puta vas sedi uspešna osoba koja je prošla mnogo. Od poreza do poraza. I procenjuje vas. Ne delujte skrušeno, skupljenih ruku i pogleda uperenog u pod. Vežbajte stav i gestikulaciju, govorite razgovetno, izbegavajte priče o religiji i politici i budite svoji.

 

"Nemam iskustvo"? Odlično!

Neiskustvo ne mora uvek da bude mana. Neki poslodavci traže sveže mlade ljude. Ukoliko vam skrenu pažnju da vam fali prakse vi recite - da, neiskusan sam i imate priliku da me oblikujete baš kako vama treba. Pristupite prvom poslu kao učenju. Nećeš se obogatiti, nećeš zaraditi milion dolara - nešto ćeš naučiti. A to nema cenu.

 

Izađite. Izađite. Izađite!

Moja supruga je tražila posao odmah posle studija. Pojavio se idealan konkurs ali tražili su dve godine iskustva. Nije htela da ide i ja sam joj rekao "idi, ali ne idi na razgovor za posao, reci sebi 'idem da vežbam razgovor za posao". U tome si već uspela. Poslušala me i otišla. Ispostavilo se da su tu bili ljudi iz njenog kraja i svidela im se. Primljena je. Bila je tu dve godine i stekla to famozno iskustvo, a onda je na jednom seminaru upoznala svoju sledeću šeficu i prešla na bolje mesto. Poslednje što treba da radite je da sedite kod kuće i čekate da vas posao nađe dok su drugi napolju i grabe ga.

 

Sve je to - rijaliti šou

Gledajte one muzičke rijalitije. Slični su razgovorima za posao. Mlad kandidat staje pred ostvarene ljude. I pazite sad - jedan im kaže "nisi dobar, imaš lep glas ali nešto mi tu ne štima". Ali drugi kaže "tvoja boja glasa i stav su sjajni, bićeš fenomenalan, ideš dalje". Tako je i u poslu. Nećete se svima svideti, ali nekome hoćete. A onda prilika rađa priliku!
 

Sutra: Kada nađete prvi posao to je daleko od kraja puta. Kao novi zaposleni svaki korak je mala raskrsnica. Kojim putem nikako da ne idete i šta ni po koju cenu da ne raditena prvom poslu objasniće vam Vladimir Miletić, dugogodišnji rukovodilac i autor poznatog bloga Dnevnik jednog direktora.

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima