OGLAS

Traženje posla

 

Niko vam ne može pomoći jednim savetom da pronađete posao, ali uz sistemski pristup i mnogo dobrih saveta značajno povećavate svoje šanse i stičete prednost pred konkurencijom.

 

Šta je najvažnije za traženje posla

- Radite na svojim interesima. Usavršavajte se u oblastima koje vas zanimaju. Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Bilo bi najbolje da se usavršavate u onim oblasti koje vas zaista interesuju. Dakle, kod traženja posla uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da se danas za svaki posao morate da znate sve, specijalizacija je i dalje veoma važna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni deo u kojem ćete biti najbolji.

Pronađite svoju konkurentsku prednost – to znači da morate da pronađete nešto u čemu ste bolji od sličnih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Moraćete da se dodatno potrudite, ali i povećate šanse za posao. Npr. nemojte da se usavršavate samo u engleskom jeziku, pogledajte šta se još traži i učite osnove nekog drugog jezika. Kada tražite posao, pronađite i nešto ključno na sebi što možete da razvijate, a što će vam dati prednost u odnosu na druge kandidate.

 

– Napišite dobru biografiju.  Za traženje posla biografija je ključna. Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, biografiju morate da imate. Za svako radno mesto na koje se prijavljujete napišite novu biografiju. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao.

 

– Tražite veze.  Kada tražite posao, trebate ga tražiti na svim stranama. Pitajte svoje profesore, porodicu i prijatelje da li imaju kakve kontakte koje vam mogu pomoći da pronađete zaposlenje. Dajte im kopiju svoje biografije. Nemojte ignorišete službu za zapošljavanje. Razgovarajte sa savetnikom o mogućnostima.

 

– Kontaktirajte preduzeća u kojima biste voleli da radite.  Traženje posla ne može da se svede na javljanje na oglase. Čak i ako nemaju raspisane konkurse, firmama u kojima biste voleli da radite pošaljite molbu za posao. Praksa nekih preduzeća je da imaju stalno otvorene opšte konkurse, a kad se pojavi slobodno radno mesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uslovima bez dodatnog prikupljanja biografija. Biografiju možete poslati poštom, mejlom, faksom ili nazvati telefonski. Često se na veb stranama preduzeća mogu naći upitnici koje trebate da ispunite i pošaljete.

 

– Nemojte samo tražiti oglase za posao, nego opsežno istražujte. Informacije o najboljim radnim mestima često su tajna. Prikupljajte informacije sa svih mogućih strana o slobodnim mestima, potencijalnim poslodavcima. Traženje posla ne može biti samo posećivanje stranica s oglasima.

 

– Napravite online podršku. LinkedIn, Twitter, Facebook ili profili na stranicama za pretragu posla mogu vam pomoći pri traženju posla.

 

– Postavite dnevne ciljeve i ostvarujte ih. Ovo je jedna od ključnih tačaka. Ako već dugo tražite posao sigurno vas je lako omesti jer sve vam je drugo zanimljivije. Definišite tačne poslove koje trebate dnevno da obavite vezano uz traženje posla.

 

– Nemojte se osamljivati. Ako ste nezaposleni i živite sami traženje posla se može činiti beskonačnom i besciljnom. Pokušajte ostati u vezi s osobama vašeg kruga zanimanja i razmenjujte iskustva.

 

– Pripremite se za svaki razgovor. Prođite kroz tipična pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao, a bilo bi dobro kada biste se raspitali i kod prijatelja koji tamo rade ili su radili, te potražite maksimalan broj informacija na internetu i po forumima o preduzeću u koje idete na razgovor.

 

Što vas ometa u traženju posla

Kod traženja posla morate biti disciplinovani i smanjiti uticaj svega onog što vas ometa u traženju posla.

 

Ovo su samo neke od najčešćih stvari:

 

– Surfovanje internetom – Koliko vremena za kompjuterom provedete surfujući, čitajući nevažne podatke, tražeći nepotrebne informacije, igrajući igrice… Tu su i Facebook i druge društvene mreže. Naravno, da ne trebate sve to potpuno izbaciti. Ali merite vreme, koliko provedete sati u tim aktivnostima, a koliko u traženju posla?! Veći deo vremena morate potrošiti na traženje posla nego na surfovanje.

 

- Neprestano proveravanje mejla – Kada tražite posao i šaljete biografije verovatno češće nego ikada proveravate mejlove. Međutim, sada vam treba više vremena za traženje posla i možda neko usavršavanje. Inboks se neće napuniti kroz 10 minuta. Ako svakih 10 minuta proveravate mejlove trošite previše vremena na to, a posebno što verovatno češće dobijete privatni mejl na koji morate da odgovorite, nego neki poslovni, te će vam i ti privatni mejlovi oduzimati vreme. Napravite plan da mejlove proverite ujutro, sredinom dana i popodne. To će biti dovoljno.

 

– Čet – Krenete u potražnju za oglasima za posao i onda se prijavite na čet i pre nego što ste primetili potrošili ste sat ili dva na dopisivanje s nekim. Kada ste seli za kompjuter s ciljem traženja posla nemojte ulaziti na čet. Tako ćete da imate više vremena i bićete odmorniji za potragom.

 

– Kuvanje ručka – U jednom istraživanju kako nezaposleni provode dan većina je objasnila da ujutro traži recepte što će kuvati taj dan, potom ide u nabavku i popodne kuva. Aktivnost koju su pre obavljali u sat ili dva sada je celodnevna aktivnost. Slično je bilo i s drugim opisanim aktivnostima. Kod traženja posla, većinu vremena trebate tražiti posao. To vam nije usputna aktivnost.

 

– Prijavljivanje na neodgovarajuće oglase – Dobro je da ste ambiciozni i spremni na promenu posla i na taj način širite svoje mogućnosti za pronalazak posla. Ali slanje bezbroj biografija na sva moguća otvorena radna mesta za koje nemate nikakve uslove je preterivanje.

Slanje takvih biografija delovaće negativno jer ćete u jednom trenutku shvatiti da ste poslali preko 1000 prijava, a da niste pronašli posao. Istovremeno od kvantiteta ćete zanemariti kvalitet i nećete se posvetiti dovoljno svakoj poslatoj prijavi.

 

– Preterana briga – Nije vam lako, pronaći posao je teško i toga ste svesni. Ali preterana briga vas vodi do toga da poželite da odustanete i uopšte ne tražite posao jer je to jako teško, jer je nemoguće pronaći posao… Budite realni gledajući na svoje kvalifikacije. Posvetite dovoljno vremena traženju posla, svaku biografiju i propratno pismo prilagodite poslu za koji ih šaljete. Potražite na internetu neke besplatne edukacije i usavršavajte se.

 

Izvor i autorska prava: covermagazin.com

Foto - Image courtesy of: mrsiraphol /FreeDigitalPhotos.net 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima