OGLAS

Evo kako da postanete najtraženiji kadar u Srbiji, a da ne završite faks

Dolazak "ajfona" u Srbiju otvara tržište za brži razvoj nove hit profesije - iOS programera, koji prave aplikacije za Eplove mobilne telefone. Njihova prosečna mesečna zarada je 1.000 evra, a oni koji savladaju ovu veštinu ne moraju da brinu o zapošljavanju - u svetu vlada nestašica iOS programera, a u Srbiji je situacija kritična.

ŠANSA - Pored toga što će početkom novembra na našem tržištu da se nađu Eplovi telefoni, ova kompanija trebalo bi da postavi i lokalnu prodavnicu aplikacija. To znači da će srpski jezik postati zvanični jezik „ap-stora”, što znači da će više ljudi moći da prodaje aplikacije za domaće tržište. Ovim poslom se kod nas trenutno bavi oko 600 ljudi, a koliko je to malo, najbolje pokazuje podatak da ih u Velikoj Britaniji ima 61.000.

 

IOS programer Milan Janković objašnjava da za razvoj aplikacija mogu da se osposobe i početnici u programiranju, ali da bi neko postao stručnjak u ovoj oblasti, mora mnogo da radi na usavršavanju.

 

- Mogućnost dobre zarade otvara prostor za prevare, pa danas može da se nađe gomila oglasa tipa “naučite da pravite aplikacije za dve nedelje”, “Postanite IOS programer za deset dana”. Oni obećavaju polaznicima nerealne stvari, a polaznici u potrazi za brzim zaposlenjem ne razmišljaju mnogo i biraju kurs koji kratko traje i ne košta mnogo - objašnjava on.

U organizaciji koja sledeće godine pokreće prvu IOS akademiju, objašnjavaju da je prosečna plata programera oko 1.000 evra, ali da je, kada su u pitanju izlazni scenariji, apsolutno sve moguće.

 

- Programeri mogu da dobiju stalni posao u nekoj od kompanija koje se iz Srbije bave razvojem za iOS platforme, pa do frilensovanja za inostrane klijente i rada na manjim ili većim projektima - kažu u ovoj organizaciji.

 

Takođe, jedan od scenarija je i stvaranje sopstvenih aplikacija i njihovo postavljanje na „ap-stor”. Na taj način mogu od kuće da zarađuju i po nekoliko hiljada dolara mesečno, a ako uspeju da osmisle aplikaciju koja doživi širi uspeh, zarada može biti više nego fantastična. Tako je planetarno popularna igra „Engri brds” zarađivala milion dolara mesečno od oglašavanja u svojoj besplatnoj Android verziji.

 

Počele rezervacije "ajfona" u Srbiji

PAKET - MTS i Telenor već uveliko prikupljaju kontakte zainteresovanih za telefone ajfon, a kako kažu njihovi predstavnici, rezervacija uređaja krenula je od 24. oktobra. Telekom Srbija prodavaće „ajfon 6” i „ajfon 6 plus” već od 31. oktobra. Predregistraciju za nove telefone nudi i Telenor. Međutim, cena novih modela „ajfona” još uvek nije poznata. Pored „ajfon 6” i „ajfon 6 plus” modela građanima Srbije biće dostupni i oni starije generacije. To su „ajfon 5S” i „ajfon 5C”.


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima