OGLAS

Pod stresom ste? Evo 10 saveta za opuštanje

Sve je više industrija koje su opterećene kratkim rokovima, a s obzirom na planove štednje koje kompanije provode ne bi li usled manjih prihoda smanjile i troškove, na jednog zaposlenog dolazi sve više projekata.

Balansiranje više projekata za različite klijente i s različitim kolegama može biti vrlo zahtevno. Zbog toga se jača pritisak, povećan je stres i sve je teže zadržati perspektivu. Godišnji odmori su prekratki, većina se zaposlenih ne stigne 'isključiti' pogotovo jer tehnologija omogućava da su svi stalno dostupni. Korisno je zato izdvojiti svakodnevno nekoliko trenutaka za sebe ne bi li se malo odmakli od gužve i stresa.

 

1. Zadržite perspektivu

Naravno da je svaki posao važan i da ga se treba obavljati savesno i odgovorno, no s vremena na vreme treba stati na loptu i priznati sebi da je reč samo o poslu te da se zbog toga ne isplati prolevati suze i biti stalno pod pritiskom.

2. Razmislite o najgorem scenariju koji se može dogoditi

Zapitajte se što je najgore što se može dogoditi ako ‘probijete’ rok. Doći će do greške, šef će se uznemiriti? Najčešće odgovor i nije tako strašan da bi opravdao stres koji ga prati.

3. Ne budite mimoza

Naučite primiti kritiku jer je to glavni element za uspeh u karijeri. Neće se svima svideti vaš rad. Sposobnost za primanje kritike i predloga te učenje iz njih će vam dobro doći kasnije.

4. Rešite prvo bitne stvari

Naučite naći prioritete i posvetiti se najhitnijim zadacima. Iako su svi poslovi i zadaci bitni, uvek postoje prioriteti – samo ih treba pronaći u gomili.

5. Razgovarajte

Ako sve prihvatate bez da upoznate druge s ostalim poslovima koje radite, bićete pretrpani. Izborite se da dobijete onoliko posla koliko možete podneti. Upravo zato trebate upoznati druge s projektima na kojima radite kako ne bi došlo do pada kvalitete u radu.

6. Odmaknite se

Kada osetite da vas obuzima stres, uzmite trenutak za sebe pre nego li planete. Ustanite, idite po piće, protegnite se ili prošetajte. Par trenutaka koje ćete provesti odvojeni od radnog stola će vam pomoći.

7. Nađite mentora

Pronađite kolegu ili mentora u kojeg imate poverenja. Neka to bude neko ko zna održati ravnotežu u stresnim situacijama. Dobre ideje i rasprave s takvom osobom će vam razbistriti um. Teško je videti perspektivu kada ste u stresnom okruženju.

8. Ne dopustite da vas drugi izbace iz takta

Upijanje negativne energije od kolega ili saradnika najčešće ne pomaže i samo nagomilava već nakupljenu količinu stresa. Ono što se čini malim ispadom može preći u problem ako naglo reagujete.

9. Ne proveravajte mail svakih 5 minuta

Ne proveravajte svoj mail svakih pet minuta nego odredite neki duži period, barem sat vremena. Iznenadi ćete se kada vidite koliko puno to može značiti. Takođe, nemojte stalno ‘buljiti’ u mobilni i proveravati imate li novih poruka.

10. Uzmite vreme za sebe

Morate pronaći vremena za sebe svaki dan kako biste se isključili od svakodnevnog posla i obaveza. Pronađite nešto što vam odgovora, čitajte knjigu, vežbajte, naspavajte se.

Na kraju, nasmejte se. Dobar smisao za humor će održati vaš posao u dobroj ravnoteži. Budite ponosni na sve što ste učinili, no nemojte zaboraviti uživati u plodovima svoga rada.

Preuzeto sa/ Izvor i autorska prava: www.liderpress.hr

image courtesy of: by David Castillo  / FreeDigitalPhotos.net

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva