OGLAS

Kako da obavite odličan video intervju za posao ili skajp intervju

 

Statistika u svetu pokazuje da video intervjui ubrzano postaju važna alternativa intervjuima licem u lice. Sve više kompanija sada koristi video intervju prilikom odabira kandidata za posao, posebno u prvim rundama procesa razgovora za posao, jer time štede vreme i novac.

Taj trend polako uzima maha i u Srbiji, primer poslodavca koji zaposljava agente prodaje sa naglaskom intervjua putem skype.

Jedna od velikih prednosti video intervjua je ta što vas stavlja direktno ispred potencijalnog poslodavca. Uštede su brojne. Video intervju će uštedeti na vremenu, jer ćete tokom razgovora saznati da li postoji obostrani interes između vas i poslodavca, koji će dovesti do finalnog razgovora.

Prednost je u tome što vam video intervju omogućava da delite prateće informacije kao što su prezentacije, izveštaji, grafikoni itd. Između ostalog, možete i da snimite vaš intervju koji kasnije možete da koristite za analizu uspešnosti i ispravljanja grešaka u budućnosti.

Pored Skajpa, postoji nekoliko besplatnih opcija koje vam omogućavaju video intevju (Google Hangouts, Viber), međutim ovaj program je najbolji i najrasprostranjeniji. Skajp vam pruža veoma jednostavnu registraciju. Dovoljno je da posetite www.skype.com i pratite upustva. Skajp takođe možete preuzeti i kao aplikaciju za vaš mobilni telefon, podržane su platforme za Android i IOS. Ukoliko se odlucite za Skajp, izaberite profesionalno korisničko ime. Neprikladno Skajp ime može da anulira čak i najbolju biografiju.

Pre nego što obavite razgovor, pokušajte da vežbate intervju kod kuće. Ako se odlučite za intervju od kuće, znajte da neuredna soba može da odvuče paznju, kao i da oda utisak da ste neorganizovana i neprofesionalna osoba. Takođe, uverite se da su vam oprema i internet veza u dobrom stanju, da ste u mirnoj prostoriji. Budite sigurni da niste u kafiću, okruženi ljudima koji pričaju ili hodaju iza vas. Uverite se da imate brzu internet vezu da se intervju ne bi prekidao. Obucite odgovarajuću odeću, baš kao da imate intervju licem u lice. Nemojte obući donji deo trenerke samo zato što razgovor obavljate putem Skajpa. Iako ćete biti u svojoj kući i razgovor obavljati putem video linka, prvi utisci će se računati isto kao da imate intervju licem u lice. Baš kao u tradicionalnom intervjuu, držite zvono na telefonu isključeno sve vreme. Proverite da li je prostorija u kojoj ste adekvatno osvetljena.

 

Uvek se ponašajte profesionalno. Sedite uspravno, nemojte biti pogrbljeni. Govor tela može da pokaže u jednom intervjuu dosta o kandidatu, uključujući nedostatak interesovanja. Budite pažljivi, uspostavite direktan kontakt očima sa poslodavcem. Mnogi poslodavci snimaju putem video zapisa intervju kako bi ga kasnije analizirali ili delili sa drugim članovima kolektiva. Zato ne uzimajte ovaj intervju zdravo za gotovo. Budite spremni za plan B u slucaju da se internet veza prekine. Možete brzo da se prebacite na 3G vezu putem vašeg mobilnog aparata (u tom slucaju morate imati instaliranu Skajp aplikaciju) ili na fiksnu telefonsku vezu.

 

Najbolji savet: Vežbajte svoje odgovore. Budite samouvereni. Angažovani odgovori na teška pitanja će pokazati snagu vašeg intelekta i entuzijazam za posao. Analizirajte i vi vašeg budućeg poslodavca i pripremite neko pametno pitanje na kraju razgovora.

Na kraju zanima nas vase misljenje koje mozete podelitu sa nama ukoliko odgovorite u nasoj novoj anketi: 

Da li podrzavate video intervju za posao putem skajpa?

Image courtesy of: "Virtual Handshake" by pat138241 / FreeDigitalPhotos.net

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva