OGLAS

Kako napisati motivaciono pismo

 

Motivaciono ili propratno pismo, kako se drugačije naziva, je dokument koji šaljete potencijalnom poslodavcu zajedno sa vašom radnom biografijom. Cilj ovog pisma jeste da ubedi poslodavca da ste baš vi prava osoba za poziciju za koju konkurišete.

Iako u nekim oglasima za posao nije navedeno da je potrebno poslati ovaj dokument, vi to ipak uradite jer vam on može samo pomoći u dobijanju posla. Propratno pismo je slično radnoj biografiji, s tim što je ono malo ličnije i u njemu imate šanse da sebe prikažete u najboljem svetlu. U ovom tekstu ćemo objasniti kako i šta napisati u ovakvom dokumentu.

 

 

Kako napisati motivaciono pismo

 

1. Pre svega, u gornjem desnom uglu napišite svoje ime, prezime, adresu i kontakt podatke. Zatim počnite sa pisanjem prvog dela pisma i to tako što ćete se u prvih nekoliko rečenica predstaviti, navesti vaše obrazovanje i za koju poziciju aplicirate, a i objasniti zbog čega se javljate baš na taj oglas za posao u baš tom preduzeću. U ovom delu možete navesti i svoje poslovne ciljeve i objasniti kako se vaše obrazovanje i znanja uklapaju u datu radnu poziciju.

2. Drugi deo je najbitniji deo motivacionog pisma i potrebno je da dobro analizirate sebe pre nego što počnete da pišete razradu. U ovom delu je bitno objasniti zašto ste baš vi prava osoba za posao za koji se prijavljujete, koje su vaše veštine i znanja i kako njima možete doprineti radu kompanije. Ovde možete navesti i vaše dugoročne planove, kako ti planovi mogu pozitivno uticati na kompaniju. Sve u svemu, ovde je bitno “izreklamirati” sebe, to jest prikazati se u najboljem mogućem svetlu. Važno je da iz ovde navedenih informacija potencijalni poslodavac može da izvuče zaključak da ste vi baš ono što on traži. Napišite šta je to što vas motiviše i zašto, kako možete pomoći u radu preduzeća i šta je ono što će firma dobiti ako vas angažuje. Ovaj deo treba da bude i najduži deo pisma, ali nemojte preterivati i preuveličavati stvari jer će se to primetiti. Bitno je da se prikažete kao jedinstvena osoba koja zna kako da daje svoj maksimum.

3. Treći, poslednji deo motivacionog pisma treba da sadrži svega nekoliko rečenica u kojima ćete objasniti zbog čega je vama važno da dobijete taj posao i navešćete snačin na koji vas potencijalni poslodavac može kontaktirati. U zaključku je bitno i da izrazite spremnost da prisustvujete testiranjima i proverama ako je to potrebno.

 

Saveti

 

  1. Iako su u motivacionom pismu dozvoljene sitne laži u cilju boljeg predstavljanja, nemojte preterivati jer će to izaći na videlo u slučaju da vas potencijalni poslodavac pozove na razgovor.
  2. Kada pišete motivaciono pismo, razmislite zašto bi poslodavac baš vas zaposlio i odgovor pretočite u reči.
  3. Zamislite da ste na razgovoru za posao, sedite ispred poslodavca i govorite o sebi. Stavite na papir sve što biste rekli tamo.

 

 

Image courtesy of: by Vichaya Kiatying-Angsulee /FreeDigitalPhotos.net

Tekst preuzet/licenca:  kakopedija.com/ Under Creative Commons 3.0

Autor - Izvor teksta i autorska prava: Sanja Stojkov -  Kakopedija.com

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva