OGLAS

Kako uspešno pregovarati

 

Za svakoga ko se nađe u poslovnom okruženju pregovaranje je neizbežno, a veština pregovaranja svakako je poželjna te nam može pomoći da se izborimo za dobru poziciju u vlastitoj radnoj okolini. 

 

Najbolje je zauzeti jednostavan stav te pregovaranje shvatiti kao igru u kojoj treba pobediti. Pritom se najbitnije izboriti za što veći broj uslova oko kojih se pregovara.

 

Za postizanje uspeha prvenstveno je potrebno zauzeti čvrst stav i osigurati kvalitetne argumente koje će u toku procesa pregovaranja biti teško izbeći.

 

Dobri argumenti, osim u zagovaranju vlastitih stavova i zahteva, mogu biti korisni u izvlačenju iz neugodnih pozicija i često se pozivajući na njih možete izvući sa „skliskog terena“. Druga bitna stavka je posedovanje što većeg broja informacija o slučaju o kojem se pregovara te o preferencijama i motivima suprotne strane. Informacije koje prikupite pomoći će u razmišljanju unapred što u konačnici znači prednost.

 

Dobar pregovarač mora znati proceniti situaciju kako bi u skladu sa stečenim uvidima mogao doneti odluku na koji će način delovati i koji će pristup zauzeti kako bi se pregovori što pre priveli kraju uz ostvarenje željenog rezultata. Iako je opštii dojam da su glasne, agresivne, neustrašive i nepopustljive osobe vrhunski pregovarači, to nikako nije pravilo.

 

Takav stav može imati i negativne učinke koji mogu u potpunosti promijeniti tijek pregovaranja i krenuti u neželjenom smjeru, a nerijetko se događa da se s druge strane pregovaračkog stola nalazi vrlo smiren, pripremljen i staložen pregovarač koji neće lako pasti u zamku napadačkog stila. Prije pregovora bitno je odrediti krajnosti do kojih ste spremni ići i liniju popuštanja ukoliko će biti potrebno kako biste u svakom trenutku bili spremni na neočekivane situacije ili na završetak pregovora.

 

Vrlo je važno izbeći i greške. Pri određivanju svojih ciljeva i zahteva potrebno je biti realan, nikako ne pokušavati poniziti sugovornika već se truditi da na kraju obe strane budu zadovoljne dogovorom. Na koncu, pravi pregovarač je pošten, usmeren svome cilju uz poštivanje vrednosti obe strane, fleksibilan je i brzo donosi odluke.

Image courtesy of: ambro / FreeDigitalPhotos.net

 

Izvor i autorska prava: Anita Rengel / Business.hr 

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2022 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva