OGLAS

Zbog čega muškarci izbivaju s posla i uzimaju bolovanje

Iako su žene češće na bolovanju od muških kolega, muškarci, inače poznati da grip doživljavaju puno ozbiljnije nego što je potrebno, izvući će se s posla čim osete simptome bezazlenijih bolesti. Rezultati istraživanja jednog britanskog zdravstvenog udruženja pokazuju da će žene raditi sve dok ih bolest ne pokosi, i da često pate od griže savesti što su kapitulirale pred bolešću. 

Crevni virus, vrtoglavica i virusne upale najčešće su bolesti koje će oboriti britansku radnu snagu u krevet, a te su dijagnoze najčešće odgovorne za trodnevna bolovanja. Istraživanje o razlozima i načinima na koje muškarci i žene idu na kratkotrajno bolovanje novi je prilog raspravi o razlikama između polova.

Žene će češće odlaziti na bolovanje, no muškarci su puno brži kad treba nazvati i reći šefu da se ne osećaju dobro. I najmanji problem biće dovoljan da odluče da neće doći na posao, dok će žene pokušati izdržati do krajnjih snaga.

 U Velikoj Britaniji prosek bolovanja je manji od hrvatskog: muškarci su odsutni zbog bolesti u proseku 140 dana u radnom veku, a žene 189 dana. Najnovije istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2000 žena i muškaraca koji su ispitani o tome kako se ponašaju kad osete simptome bolesti, pa su na temelju rezultata ocrtane nove razlike među polovima.

 Četiri od deset muškaraca će priznati da neće doći na posao čim se osete bolesnima, a samo će polovina muškaraca osećati grižnju savesti što ne odrađuju svoje radne zadatke. S druge strane, samo tri od deset žena odlučit će se na bolovanje osete li manje zdravstvene probleme. Dve trećine žena će se osećati krivima zbog toga što su ostale kod kuće, dok će slične probleme osećati samo trećina muškaraca.

'Svako odlazi na bolovanje s nekim razlogom, no često taj razlog nije bolest', komentisao je rezultate istraživanja britanski stručnjak za medicinu rada dr Tony Williams. 'Možda bi menadžeri mogli više učiniti pokušavajući  da shvate zašto radnici često odlaze na bolovanje i raznim mehanizmima u svojim preduzećima smanjiti broj dana provedenih na bolovanju. Zdrava ishrana i redovna vežba jedan su od načina da svoj tim učine zdravijima.

 

 

 

Image courtesy of: imagerymajestic/ FreeDigitalPhotos.net


Autorska prava Tportal

Izvor: TPORTAL

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva