OGLAS

Granice koje vaš šef ne bi smeo preći

 

Postoji najmanje šest scenarija koji predstavljaju granicu između profesionalnosti i neprihvatljivog ponašanja. Ako je vaš šef učinio jednu ili više stvari s ovog popisa, vreme je da progovorite i zauzmete se za sebe

 

1. Šef se osvrnuo na vašu platu pred drugim zaposlenima.

Vaša je plata privatan i povjerljiv podatak i ostali zaposleni ne moraju znati koliko ste plaćeni. Bez obzira kaže li 'ja vas ne plaćam dovoljno' ili 'ja vas previše plaćam', reč je o komentarima koji mogu dovesti do nezadovoljstva među kolegama, kažu konsultanti američke firme  Allison & Taylor za Forbes.

 

2. Šef vas je ukorio pred drugim zaposlenima.

To je oblik zlostavljanja i nasilja koji nikada nije prihvatljiv čak i ako je ukor potreban. Iako ste možda napravili grešku koja zaslužuje da se o njoj raspravi, dobar šef će to odraditi s vama u četiri oka.

 

3. Ima nerazumna očekivanja.

Ovo je sklisko područje, jer nije uvek lako nedvosmisleno utvrditi jesu li šefova očekivanja bila nepravedna ili nerealna. Međutim  menadžeri trebaju komunicirati svoja očekivanja radnih rezultata jasno i precizno, pomoći zaposlenima kada je to potrebno i postaviti razumne rokove za projekte.

 

4. Deli s vama previše privatnih podataka.

Vi ste radnik, a ne terapeut i šef ne bi trebao da deli s vama privatne probleme ili detalje o svom životu, čak i ako se smatrate prijateljima. Ako vam razgovor redovno ide u tom smeru, budite kratki u svojim odgovorima, a zatim promenite temu razgovora i vratite se poslu. Zapamtite, ovo je savet koji ide u oba smera. Ne nosite privatne probleme ili svoj lični život u kancelariju.

 

5. Ima neprimerene primedbe.

Svaki komentar šefa zbog kojeg ste se zacrveneli, trepnuli ili zgrozili upravo je onaj koji nije trebao izgovoriti. To uključuje viceve, šaljive e-mailove ili komentare o vašem fizičkom izgledu. Takođe, bilo koju vrsta šefovog interesa za teme lične naravi nije primerena.

 

6. Sugeriše da su pol, rasa, dob ili veroispovest faktori radnog učinka.

Nijedna od tih stvari nema veze s vašim radnim sposobnostima, a takve primedbe nisu samo nepoštene, nego čista diskriminacija.

 

image courtesy of: ambro / FreeDigitalPhotos.net

Izvor i autorska prava: tportal.hr

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva