OGLAS

Kako tražiti posao

 

Pronalaženje posla pretvorilo se u pravo mučenje. Iako do informacija zbog interneta nije nikad bilo lakše doći, pravih konkursa je vrlo malo, a konkurencija ogromna.

U moru priručnika o tome kako pronaći posao izdvaja se "The Job-Hunter's Survival Guide" Richarda Nelsona Bollesa koji je sastavio najefikasinije metode za pronalaženje posla.


1. Samoanaliza
Radi se o detaljnoj analizi vlastitih sposobnosti i želja, a prema autoru knjige metoda dovodi do uspeha u 86% slučajeva. Traži dosta vremena i razmišljanja pa se rezultati ne mogu očekivati od danas do sutra. Sastoji se od tri pitanja:

Šta? (napraviti spisak sposobnosti i znanja),
Gde? (odrediti područja interesa) i
Kako? (koja preduzeća najbolje odgovaraju opisu i kako s njima stupiti u kontakt).
Što su ciljevi određeniji, a odgovori na pitanja detaljniji to je veća verovatnost uspeha.

2. Direktan kontakt
Metoda koja je uspešna u 70% slučajeva odnosi se na pronalaženje preduzeća koja odgovaraju vlastitim ambicijama. Nije za sramežljive jer je važan samouveren javni nastup i ostavljanje dobrog prvog utiska. Potrebno je prvo pronaći nekoliko željenih preduzeća te ih lično kontaktirati telefonom ili pokucati na vrata, nezavisno o tome traže li nove ljude ili ne. Metoda se posebno preporučuje mladima i apsolventima koji na taj način mogu lakše pronaći praksu. Direktan kontakt je 10 puta efikasniji od slanja biografija. Posebno se preporučuje kontaktiranje malih preduzeća s 50 ili manje zaposlenih.

3. Društvene mreže
Ključ je u ličnim kontaktima. Da tražite posao trebaju znati svi prijatelji na Facebooku, LinkedInu i drugim mrežama. Uvek postoji mogućnost da je neko čuo za otvoreno radno mesto ili je voljan poslati preporuku. Metoda je uspešna u 29% slučajeva.

4. Oglasi u novinama
Redovno pratiti novine i odgovarati na sve moguće oglase uspešno je u 24% slučajeva. Najbolje je za ljude koji traže prelazan posao i koji ne traže specifično radno mesto nego su spremni raditi 'bilo šta'.

Najgore metode za pronalaženje posla:

1. Postaviti oglas: 'Tražim posao!'
2. Pouzdati se u razne agencije i čekati da Vam se jave
3. Slati biografije 'na slijepo'

 

Photo: Image courtesy of: by ambro - Man Speaking Over Phone /FreeDigitalPhotos.net 

Izvor i autorska prava/ preuzeto sa portala: http://www.posaonarodu.ba 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva