OGLAS

Kako tražiti posao

Traženje posla postalo je prilično teško. Iako nam internet omogućava laku dostupnost informacija, pravih poslovnih prilika je malo, a konkurencija je ogromna.

Među brojnim vodičima za traženje posla, izdvaja se "The Job-Hunter's Survival Guide" autora Richarda Nelsona Bollesa, koji je sastavio najefikasnije metode za pronalaženje posla.

 1. Samoanaliza
  Podrazumeva detaljnu analizu vaših sposobnosti i želja. Prema autoru, ova metoda vodi do uspeha u 86% slučajeva. Zahteva dosta vremena i razmišljanja, te ne treba očekivati brze rezultate. Sastoji se od tri pitanja: Koje su vaše sposobnosti i znanja? Koja su vaša područja interesovanja? Kako pronaći i kontaktirati kompanije koje odgovaraju vašem profilu? Što su ciljevi precizniji i odgovori detaljniji, veće su šanse za uspeh.
 2. Direktan kontakt
  Ova metoda je uspešna u 70% slučajeva i odnosi se na identifikaciju kompanija koje se podudaraju sa vašim ambicijama. Zahteva samopouzdanje i snažan javni nastup. Počinje se sa identifikacijom nekoliko željenih kompanija, a zatim se direktno kontaktiraju telefonom ili lično, bez obzira da li trenutno zapošljavaju. Posebno se preporučuje mladim ljudima i diplomcima koji na ovaj način mogu lakše pronaći praksu. Direktan kontakt je deset puta efikasniji od slanja biografija. Posebno je preporučljivo kontaktirati manja preduzeća sa 50 ili manje zaposlenih.
 3. Društvene mreže
  Lični kontakti su ključni. Svi vaši prijatelji na Facebooku, LinkedInu i drugim mrežama trebali bi znati da tražite posao. Uvek postoji mogućnost da neko zna za otvoreno radno mesto ili je spreman poslati preporuku. Ova metoda je uspešna u 29% slučajeva.
 4. Oglasi u novinama
  Redovno praćenje oglasa u novinama i odgovaranje na njih uspešno je u 24% slučajeva. Najbolje je za ljude koji traže privremeni posao i koji su otvoreni za različite vrste rada.

Najmanje efikasne metode za traženje posla:

 • Postavljanje oglasa poput 'Tražim posao!' 
 • Oslanjanje isključivo na razne agencije i čekanje da se one jave.
 • Slanje biografija 'na slepo'.

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

 • [email protected]
 •  
 • Radno vreme:
 •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima