OGLAS

Psihološko testiranje

 

U mnogim firmama psihološko testiranje je deo standardne selekcione procedure prilikom prijema kandidata u radni odnos-posao.

Iskustvo pokazuje da je upravo testiranje onaj deo postupka prijema koji kandidati koji kandidati najmanje poznaju i najviše zaziru.

Otuda postoji i jasna potreba da se u okviru vaših priprema za traženje posla i ovom temom pozabavimo kako bi za ovu situaciju bili što pripremljeniji.

Prvo, psihološki testovi, (ili psiho testovi kako se često zovu, mada bi tačniji naziv bio psihometrijski instrumenti) su u savremenom svetu uobičajena stvar, i ako ih firma u kojoj ste konkurisali primenjuje to samo znači da nastoji da valjanije i pouzdanije provede postupak selekcije kandidata.

A nikako ne znači da bilo ko u toj firmi misli da ste ludi, glupi, nenormalni, specijalan slučaj ili nečto drugo od brojnih etiketa takve vrste kojih smo se tokom godina prakse naslušali.

 

Drugo, testiranje je postupak koji vama koristi, jer je po definiciji objektivniji (rezultati su nezavisni od ocenjivača) selekcioni postupak nego intervju za posao.

 

Ako imate razloga da smatrate da ste pravi kandidat za posao, budite sigurni da će i rezultati testova to pokazati.

 

Ako osećate strah, odbojnost, tremu ili drugi otpor slične vrste prema testiranju, znajte da je to normalno i da se tako oseća najveći broj ljudi.

 

Ovakva osećanja nastaju delom zbog nepoznavanja situacije testiranja i raširenih zabluda koje u vezi sa njom postoje, a delom zbog toga što je ljudima neprijatno da se izlažu situaciji koja je slična školskom ispitu i kojoj ih neko proverava, naročito ako su predmet tih provera neka lična svojstva.

 

Zato će biti od pomoći da o testovima i testiranju saznate onaj mimimum koji vam je potreban da kroz njega prođete najuspešnije što možete.


Srećno i pronađite posao.

 

Izvor i prava 

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske 

PHOTO : Dave Haygarth / Flickr

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva