OGLAS

Ubija li vas polako vas posao?

Problemi na poslu mogu vam itekako narušiti kvalitet života. Mogu vam ukrasti noćni san, mogu vam uzrokovati zdravstvene probleme poput srčanih bolesti, a mogu vam i ozbiljno delovati na živce.

Hroničan stres na poslu vrlo je ozbiljna stvar koja ugrožava čovekovo emotivno, psihičko i fizičko zdravlje', ističe dr. Paul J. Rosch, predsednik američkog instituta za stres. A kako se boriti protiv takvog stresa? Prvi korak je pronaći tačan izvor stresa. To je lakše reći nego napraviti, ali stručnjaci priskaču u pomoć – identificirali su specifične situacije na poslu koje vam opasno diraju žice.

Razmislite gde ste vi i odlučno preduzmite određene korake kako biste sačuvali fizičko i psihičko zdravlje. S kojom se, dakle, od sledećih situacija vi borite?


Preopterećeni podanik


U ovu kategoriju ulaze radnici koji tokom radnog vremena ne uspevaju dignuti glavu od posla te koji gotovo da i nemaju pravo glasa. Oni rade prema tuđim rasporedima i zapravo su njihove uloge vrlo podaničke. Takva situacija, logično, u čoveku izaziva ogroman stres. 'Takve vrste poslova ozbiljno narušavaju ljudsku psihu, a s vremenom i fizičko zdravlje', upozorava dr. Peter L. Schnall, stručnjak za stres. Podanik se mora izboriti za sebe, a to je najbolje u dogovoru s nadređenima.

Brodolomac

Na poslu se osećate strašno usamljeno? Katkada tražite pomoć ili vodstvo nadređenoga, ali to ne dobivate? Kada trebate podršku ili kolegijalan razgovor, nikoga nema? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, onda spadate u grupu brodolomaca. Ne treba posebno pojašnjavati da se u takvim okolnostima čovek zaista loše osjeća. Ako želite izbeći hroničan stres, zauzmite se za sebe – tražite podršku šefa i kolega, budite uporni sve dok to ne dobijete.


Frustrirani oganj

Osobe koje ulaze u ovu kategoriju zaposlenika, ubijaju se od posla, ali nikad ne dobiju priznanje kakvo zaslužuju – ni u obliku plate, a ni u obliku pohvale. Obično su oni ti zbog kojih njihov šef napreduje i dobiva tantijeme. Ostanak u senci za njih je  bolan i izvor je ogromnog stresa. Gotovo svi ljudi barem nekad trebaju odobravanje pa je ovakva uloga posebno teška. Rešenje je samo jedno: najpre sami odredite svoje ciljeve, a potom ih prezentujte svome šefu. Možda neće odmah dobiti sve ono što zaslužujete, ali ćete svakako dobiti informacije kako da poboljšate svoju situaciju. S vremenom će i druge stvari doći na mesto.


Otirač

Svaki dan se kroz posao susrećete s klijentima koji su verbalni zlostavljači, a vi morate držati jezik za zubima i biti  ljubazni? Ako se prepoznajete u ovom opisu, onda ulazite u grupu otirača. Takva pozicija na poslu izvor je mnogih frustracija i ogromnog stresa. Budući da postoje takvi poslovi na kojima se zapravo ne može mnogo učiniti da se situacija promeni, vrlo je važno pronaći ispušni ventil ili dobrog terapeuta. Rešenje je i promena posla.

Rob telefona

Zahvaljujući mobilnim telefonima, mnogi su radnici danas dostupni svojim šefovima 24 sata dnevno. Dakako, mnogi šefovi to obilno iskorištavaju pa njihovi 'robovi' uopšte nemaju ni privatni život, a ni privatno vreme. Takva situacija naziva se 'tehnostres' jer uz pomoć tehnologije šefovi postaju deo i privatnog života svojih zaposlenih. Rešenje? Isključite mobitel kad dođete s posla. Ako vam šefovi to prigovaraju, lepo im pojasnite da niste njihov rob.


Meta zlostavljača

Šef vas konstantno vređa, daje vam nemoguće rokove i ponižava vas pred kolegama? Jasno je da je reč o zlostavljaču i jasno je da ne možete biti dobro u takvoj situaciji. No, kako se rešiti tog izvora stresa? Potražite zaštitu od nekoga tko je njemu nadređen. Ako to ne upali, porazgovarajte s nekim iz udruženja za ljudska prava. Šta god učinili, zaštite se i ne dopustite da vam zlostavljač narušava kvalitet života.

Žrtva svih i svega

U ovu kategoriju ulaze zaposleni kojima baš ništa ne ide na ruku. Šef ima neke druge miljenike, kolege vam nisu naklonjene, sve važne informacije skrivaju se od vas? Ako je to slučaj, onda se za vas može reći da ste žrtva svih i svega te se zbog toga zasigurno osjećate veoma loše. Šta učiniti? Zauzmite se za sebe – i pred šefom i pred kolegama. Osmislite strategiju koja će vam pomoći da se nametnete, a da pritom nikoga ne moljakate. To će vam donijeti poštovanje kolega i opušteniju radnu atmosferu.

Preuzeto sa sajta : tportal

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima