OGLAS

Kako dati otkaz

Ako rešite da napustite posao, postarajte se da to učinite dostojanstveno i sa pozitivnom energijom – bez obzira na to kako se osećate ili koji su vaši razlozi. Nažalost, to će biti verovatno najteži period u kome treba da ostanete smireni i optimistični – ali to je apsolutno neophodno. Ono što uradite na kraju je podjednako važno kao i ono što ste radili tokom vremena provedenog na radu u toj firmi.

Ne spaljujte sve mostove. Možda bi se najbolje osećali ako šefu koji vam je zagorčao život, kažete dve, tri «lepe» reči ili ako se okrenete, tresnete vratima i odete bez reči, ali takvo ponašanje bi kasnije moglo da vam naudi. Možda će vam ta kompanija ili bivše kolege jednoga dana ponovo zatrebati, ne samo kao preporuka, već i kao potencijalno vredni kontakti. Atribut da da se sa svima slažete, biće vam od pomoći bilo da prelazite u drugu kompaniju, bilo da počinjete sopstveni biznis. Pokažite velikodušnost i pošaljite zahvalnice šefovima i kolegama od kojih ste učili vredne lekcije i koji su vam pomagali. Zahvalnice služe i tome da na suptilan način podsetite druge koliko ste i sami učinili za kompaniju. Takođe, zamolite za imejl adrese i brojeve telefona svojih kolega, ukoliko ih već nemate. Ovo su sitnice koje će doprineti izgradnji dobrih međuljdskih odnosa poslednjih nedelja pred odlazak. Na kraju krajeva, bivše kolege i pretpostavljeni mogu se pre ili kasnije pojaviti kao novi klijenti ili novi šefovi.


Nemojte vašu ostavku pretvoriti u pismo kojim ćete 'menadžmentu otvoriti oči'. Velika je verovatnoća da neće razumeti šta ste time hteli da kažete, i vaša će reputacija biti narušena. Isti savet važi i za 'Izlazni intervju', ukoliko se on praktikuje u vašoj kompaniji. Ništa od loših stvari koje kažete neće biti zabeleženo, a možete uništiti ono što ste godinama mukotrpno gradili. Ukratko, ništa nećete dobiti time što ćete biti negativni.


U vašem pismu ostavke, izrazite svoju zahvalnost za vreme koje ste proveli u kompaniji. Ovo je možda težak zadatak, ali pokušajte da se setite nečega za šta ste im zahvalni. Setite se novih veština koje ste tamo savladali. Izrazite zahvalnost što vam je bila pružena prilika da učite i napredujete. U svom pismu naglasite da je vaša odluka o odlasku zasnovana na ličnim potrebama karijere.

Ne 'objavljujte na sva zvona' šta mislite o trenutnom poslu, niti koliko ste nezadovoljni, dok tražite novi posao. Novi posao tražite diskretno. Nastavite s dobrim radnim učinkom. U protivnom, preporuke će vam biti lošije. Radeći loše i ogovarajući poslodavce postići ćete samo da dobijete otkaz, a to neće izgledati dobro u vašoj radnom biografiji i ničim to nećete moći da promenite.

Dajte najmanje dvonedeljni otkazni rok, nudeći se da za to vreme završite što više možete. Za osobu koja će doći na vaše mesto pripremite spisak onoga što će se od nje očekivati. Nabrojte i sve resurse koje vaše radno mesto zahteva – kako doći do njih i od koga tražiti pomoć oko projekta. Predviđanje šta će sve biti potrebno vašem nasledniku, jeste gest dobre volje. Tako ćete iza sebe ostaviti dobar utisak i na kolege i na onog ko dođe na vaše mesto. Budite spremni na period šoka i tuge, koliko sopstveni toliko i vaših saradnika. Poznato je da ljudi žalost ispoljavaju na različite načine. Jedan će vam poželeti svako dobro, drugi će možda biti ljut, a neko će se rasplakati. Čak i ako odlazite zbog teških okolnosti, doći će do ispoiljavanja osećanja. Odvojite zato nešto vremena da porazgovarate i pozdravite sa svima.


Ne dovodite se u finansiski škripac. Nikad nije preporučljivo ostaviti posao a da već niste obezbedili solidnu zamenu, osim ukoliko ste na to prinuđeni. Nemojte rizikovati svoj teško stečeni rukovodeći položaj u jednoj kompaniji zarad početničkog nameštenja u drugoj – osim ako za to nemate zaista valjan razlog. Ako nemate drugi posao sa kojim ćete početi odmah po otkazu, postarajte se da imate dovoljno ušteđevine za najmanje pola godine.

Ne osećajte krivicu. To je najvažnije. Radite u sopstvenu korist. Vaša kompanija neće oklevati da u bilo kom trenutku reaguje u sopstvenom interesu kako bi opstala. Sve dok ste radili najbolje što ste mogli, ne dugujete im ništa više. To naročito važi u slučajevima kada kompanija nije na pravi način ili u potpunosti znala da iskoristi vaše sposobnosti. Imate pravo, čak obavezu da iskoristite svaku priliku da poboljšate svoj status, tražeći radno mesto koje će za vas značiti napredovanje. Poželećete da se usredsredite na stvaranje nove, bolje karijere, pre nego da se nervirate zbog loših stvari koje su vam se dogodile. To će biti pravo vreme da se okrenete pozitivnim aspektima vaše budućnosti.

Preuzeto iz "MANAGEMENT News and Views" - mesečni e-zine Skills Trening Centra

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima