OGLAS

Fatalne greške na razgovoru za posao

Prema pisanju stručnjaka s web stranice www.jobhunter.blog.hr ovo su greške koje se trebate potruditi da izbegnete na razgovoru za posao

Ako želite da dobijete posao nemojte se ponašati kao lik iz primera;

Ring ring! Reče mobilni.
„Halo“ - kažem ja.
„Kolka je plata??“, kaže on.
„Molim“- zbunjeno kažem ja.
„Kolika je plata!“, opet ponovi on.
„Pogrešan broj“ -kažem ja.
Tu Tu Tu -reče mobilni. Hm... nije dobio posao. Pitam se zašto.
Ovo je stvarno ekstremni primer. Danas sam bio na prvom razgovoru za posao u jednoj velikoj firmi. Na pisanje testa došlo je stotinjak kandidata. Dvadesetak ih je zakasnilo, desetak se svađalo sa osobljem. Nekoliko ih se napadno raspitivalo za platu. Mnoštvo ih je bilo obučeno ko da ide na izlet. I onda se čudite što niste dobili posao.
Evo nekoliko primera što nikako ne smete da radite na razgovoru.

Loše komunikacijske sposobnosti:
Kandidati koji ne vladaju gramatikom, previše pričaju ili ne slušaju na razgovoru imaju siguran put natrag na nacionalnu službu. Nemojte biti ni previše iskreni tokom razgovora, vaši problemi ne zanimaju nikoga van kruga vaših prijatelja. I što je najvažnije! Prvo razmislite pa onda počnite da pričate. Nikud vam se ne žuri.

Loša priprema i nastup:
Morali bi znati bar ime kompanije u kojoj se nalazite. Ovo je smešno?? Lično sam video čoveka koji to nije znao. Izbegavate li kontakt očima ili groteskno mašete rukama. Divan put da ne budete simpatični potencijalnom poslodavcu. Isključite mobilni, bacite žvaku, zaboravite na hranu.

Biti negativan:
Niste puni entuzijazma, imate dosadan nastup, arogantni ste, sve ovo će vam sigurno doneti mnoštvo negativnih bodova kod ispitivača. Pravite se važni, bahati ste, blatite prošli firmu i šefa kod kojeg ste radili.
Hm...ovaj posao niste dobili. Razmislite sledeći put.

Loš odabir odeće:
Prvi utisak ljudi o Vama stiču putem odeće. Cure ne idete na parti, niti ćete tu naći dečka. Dakle umesto minića i topića, odaberite neki „poslovni“ komplet (osim ako ne idete na razgovor za hostesu ili manekenku). Farmerice, gojzerice, šilterica i obična majica takođe još nisu izborile svoje mesto na ovakvim razgovorima. Stoga muškarci, odelo i kravata su najbolji izbor. Nemate ga, onda košulja i pantalone uz cipele će sasvim dobro poslužiti. Odelo možda u vašim razmišljanjima ne čini čoveka. Ali jeste li sigurni da svi dele ovo mišljenje??

Laganje na razgovoru:
Ili u CV-u. Niko ne voli lažljivce. Dakle nemojte preterivati i izmišljati. Vrlo jednostavno je navesti da govorite nekoliko svetskih jezika a ne znate ni beknuti. Šta ako vas neko pita da se predstavite na tom jeziku?? Naveli ste lažne reference. U doba mobilnog, mailova i interneta vrlo je lako proveriti navode. Jeste li sigurni da Vaš potenijalni poslodavac to neće učiniti…
Eto toliko za danas.

izvor: jobhunter.blog.hr

 

image courtesy of: by David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net


 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva