OGLAS

PARADOKS: U Srbiji raste zaposlenost, a posla nigde

Ako je od aprila 2012. stopa nezaposlenosti opala za oko trećinu, a broj zaposlenih povećan 11,5 odsto, kako je moguće, pita prof. dr Milojko Arsić, da u istom periodu BDP i potrošnja građana stagniraju

Diplomirani je pravnik. Supruga mu je medicinska sestra. Imaju dvogodišnjeg sina za koga nema mesta u vrtiću. Podstanari su, bez stalnog zaposlenja. Primanja su im mala i neredovna. Lepo je, kaže, čuti uveravanja predsednika Vlade kako čini nadljudske napore da poveća penzije dragim prababama, koje ipak imaju neki siguran prihod, ali čime mladi da raspolažu. S ugovorom o radu na određeno vreme, ležu i ustaju sa strepnjom da će ostati bez toga. Razmišljaju i o odlasku na sever Norveške. Spremni su da rade šta god im se ponudi, ali da to ne bude na tri meseca.

Ispovest ovog pravnika iz Beograda, nažalost, nije usamljen slučaj. Koliko je takvih ne samo u Beogradu, već i u unutrašnjosti, naročito u manjim mestima koja su nekada živela od industrije koje više nema – niko ne zna.

Iz Vlade poručuju da preduzimaju sve kako bi stvorili izvesniju budućnost mladima. Tvrde da započete reforme već daju rezultate. Nedavno je, baš na godišnjicu stupanja na snagu novog Zakona o radu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio da je njegovom primenom broj zaposlenih povećan za 6,5 odsto.

Da broj zaposlenih raste, iako manje od želje i potreba, a da nezaposlenost opada, nadležni potvrđuju podacima zvanične statistike. Pre godinu dana u zemlji je bilo 1.623.317 zaposlenih. Danas ih je 1.734.585. Vulin je rekao da je zadovoljan tim povećanjem i da je ono očigledan efekat primene Zakona o radu. Ministar je kazao i da je, zahvaljujući novim zakonskim ovlašćenjima inspekcije rada, zaposleno novih 6.478 radnika na osnovu rešenja inspekcije, kao i da je „skoro potpuno iskorenjeno” zapošljavanje na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, gde nisu plaćani doprinosi.

Onaj mladi čovek s početka priče, s diplomom beogradskog Pravnog fakulteta, kako nam reče, dvadeset meseci je radio u „državnoj službi” – na takozvanim povremenim i privremenim poslovima. Otišao je kao višak. Skoro će puna godina kako ga iznajmljuje „na lizing”, kao običnog radnika, firma iz „realnog sektora” u stranom vlasništvu. Njegova žena, posle pet godina rada u državnoj bolnici na određeno vreme, i dalje priželjkuje rešenje „za stalno”.

Ali, ministar Vulin saopštava da, ipak, stvari u oblasti zapošljavanja idu nabolje. „Zakonom o radu u Srbiji su prvi put uvedena jasna pravila o tome kako se zasniva radni odnos i kako se gubi radno mesto”. U prvoj godini primene Zakona o radu, dodao je, nije bilo masovnih otpuštanja niti smanjivanja broja zaposlenih na neodređeno vreme. Doduše, „Zakonom nije regulisan rad na lizing, kao i rad agencija koje iznajmljuju radnu snagu”, objašnjava ministar, ali je najavio da bi do kraja godine trebalo da bude donet zakon o zaštiti naših radnika koji se upućuju na rad u inostranstvo.

 

Ostatak teksta pročitajte na sajtu POLITIKA.RS

 

Image courtesy of: pixabay.com

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima