OGLAS

Ovo je dokaz da se u Srbiji ne isplati završiti fakultet

Iako roditelji svima govore - "završi fakultet, lakše ćeš se zaposliti", srednjoškolcima je sada, nažalost, nikad lakše da im uzvrate - ne isplati se! Prema istraživanju u 37 evropskih zemalja, nezaposleni sa fakultetskom diplomom u najgorem su položaju u Srbiji (uz Rumuniju i BiH), odnosno najteže dolaze do posla. 

Ispostavilo se da se u našoj zemlji lakše zapošljavaju mladi sa srednjom školom nego sa fakultetom. U sličnoj situaciji nalaze se Grci, Kiprani, Hrvati, Bosanci, Rumuni i Portugalci. 

Ovo je pokazalo istraživanje mreže Evropske komisije "Eurydice", koja pomaže saradnju između institucija visokog obrazovanja u 37 zemalja, od kojih su 28 članice EU. 

Ovi poražavajući podaci o fakultetski obrazovanoj populaciji, međutim, ne odvraćaju mlade od studiranja, s obzirom na to da Srbija beleži najveći porast broja mladih od 18 do 34 koji upisuju fakultete. Nešto manje od 10 odsto njih odustaje još u ranoj fazi studiranja. Ipak, među najboljim zemljama smo kada je reč o diplomiranju u roku, a žene su u našoj zemlji brojnije od muškaraca na osnovnim, master i doktorskim studijama. 

Kada je reč o zapošljavanju nakon diplomiranja, Srbija je u neslavnoj grupi zemalja u kojoj se lakše zapošljavaju mladi sa srednjom školom nego sa završenim fakultetom. U toj grupi smo sa Grčkom, BiH, Hrvatskom, Kiprom, Portugalijom i Rumunijom. 

Za sve poslove na našem sajtu za koje je dovoljna srednja škola, kliknite na ovaj link

Srbija ima oko 230.000 studenata, a 8,7 odsto njih odustaje na prvoj godini studija. Isto čini 4,5 odsto studenata u Hrvatkoj, 3,9 odsto u Slovniji i 5,8 odsto u Crnoj Gori. 

Zanimljivo je i da u Srbiji svaki četvrti student plaća školarinu, a u Hrvatskoj čak 90 odsto. Poređenja radi, studije u Danskoj plaća manje od 10 odsto studenata, a u Nemačkoj niko. U toj zemlji je iznos simboličan i tretira se ne kao školarina, već kao upisna taksa. 

Ceo tekst pročitajte u Politici.

Izvor: Politika/S. Gucijan

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima