Lakše do posla, Nemci vape za ovim radnicima

Banjaluka -- Od ove godine zaposlenju u Nemačkoj mogu da se nadaju ne samo oni koji imaju zanimanje sa spiska deficitarnih, nego i svi koje je poslodavac voljan da zaposli.

Od 1. januara, naime, Nemačka je ublažila zakonske uslove za pristup nemačkom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine.

 

Ipak, sa druge strane, upućeni upozoravaju kako ovo ne znači da će svi koji apliciraju odmah i dobiti posao.

 

“Ovo je odraz potreba na tržištu rada Nemačke i njihove potrebe za radnicima. Opet, koliko god je olakšano, i dalje nije jednostavno doći do posla. Najveća razlika je u tome što po novim kriterijumima šansu imaju i osobe koje nisu na toj takozvanoj beloj listi deficitarnih zanimanja“, rekao je Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Kako kaže, svakome je i dalje potreban poslodavac koji daje sve garancije, upražnjeno radno mesto, pa radna dozvola, kao i znanje nemačkog jezika.

 

“Prvo se moraju stvoriti uslovi da u određenoj pokrajini ili gradu nedostaje čovek određenog profila, pa da nikog od njihovih građana nema na birou ili ako ima da ne želi da radi taj posao zbog slabe plate ili teških uslova i tek onda može doći do zaposlenja“, rekao je Pupić i istakao kako su se pre susretali sa situacijima da osobe pronađu posao i poslodavca koji je bio spreman da ih primi, ali da ne dobiju radnu dozvolu zbog toga što njihovo zanimanje nije na listi deficitarnih.

 

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, kazao je kako je ovo dobra prilika za osobe bez zaposlenja.

 

“Pored proširenja na sva zanimanja, dodatnu prednost imaju oni koji su nekada pre već legalno boravili na tlu Nemačke. Takođe, postoji i mogućnost da jedan od supružnika koji je tamo dovede partnera bez obzira na to da li ovaj ima obezbeđen posao, naravno ukoliko garantuje da ga svojim primanjem može izdržavati i da ima obezbeđen smeštaj“, kazao je Sejdić i istakao da se u zemljama EU svi građani članica gledaju ravnopravno, tako da Nemac pri zapošljavanju nema prednost u svojoj državi u odnosu na bilo kog drugog državljanina EU.

Kao i do sada, određena zanimanja su poželjnija, a tu pre svega spadaju lekari i ostalo medicinsko osoblje, inženjeri, određene vrste majstora, pretežno građevine i struje, mašinovođe, serviseri rashladnih uređaja i nega starih lica.

 

Sejdić je istakao podatak kako samo jednom od regiona u Nemačkoj trenutno nedostaje 8.000 medicinskih radnika.

 

Dragan Malinović, koji već treću godinu odlazi u Nemačku na privremeni rad po tri meseca, kaže kako ,u ovome vidi nadu da će se negde otvoriti mesto za njega kako bi mogao legalno da boravi i radi u Nemačkoj.

 

“Radim na gradilištu, ali to je sve bez prijave, pa tako dan-dva pred istek tri meseca od ulaska u zemlju idem kući. Onda tri provedem kući pa opet za Nemačku. Naporno je i nije sigurno, tako da se nadam da ću sada uspeti da nađem posao i da dobijem dozvolu“, rekao je on.

 

Izvor: capital.ba

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2021 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Politika kolačića
Klikom na dugme prihvatate čuvanje kolaćiča na vašem uređaju. Klikdoposla.com koristi kolačiće kako bi unapredio korisničko iskustvo i vršio analize u marketinške svrhe. Više informacija pogledajte ovde.