OGLAS

Kako odabrati pravo zanimanje?

Kako načiniti pravi izbor karijere? Da li je bolje slediti svoju strast, ili odabrati ono što je profitabilno? Na ta pitanja je danas dala odgovore Bojana Filipović iz "TIM" centra za istraživanje i edukaciju. Ona je kroz iskustvo sa mladima došla do zaključaka koji svakoj mladoj osobi danas mogu da budu od velike pomoći.

Bojana je na konferenciji "Teen Talk 2015" objasnila da postoje dve grupe faktora koji utiču na donošenje odluke kada je odabir karijere u pitanju.

Unutrašnji faktori, u koje prevashodno spadaju naša interesovanja, zatim faktori koji se odnose na motivaciju (ono što vas pokreće da istrajete u nečemu). Sledeći unutrašnji faktor je ono što je vama važno, zatim faktori koji se odnose na naše osobine (šta nam najbolje ide, koji vid zanimanja).

Poslednje pitanje koje morate da postavite sebi jeste "Kakve su to moje sposobnosti?" Zapitajte se u čemu ste to dobri, šta vam ide od ruke a sa čime imate problema.

Naravno, na kraju, ali ne i poslednje pitanje jeste - koji su vaši talenti. Ovo, bi, ukratko bili unutrašnji faktori koji utiču na vaš odabir zanimanja.

Sledeća grupa su spoljašnji faktori, na koje ne možemo da utičemo i koje ne možemo da predvidimo. Tu su pitanja poput kolika će biti plata, da li ćete imati vezu, kakve će biti kolege i da li će vam odgovarati poslovna atmosfera.

- Međutim, ovde druge faktore bi za sada trebalo da zanemarite, jer na njih ne možete da utičete i mogu samo da vas uspore - poručuje.

Ono što, prema njenom mišljenju, najviše koči mlade ljude jeste pitanje - da li ću pogrešiti? Da li je ovo pravi izbor za mene?

Kada bismo tako radili, trebalo bi da živimo tri života, pa prvo upišemo jedan fakultet, pa u drugom životu drugi fakultet, i u trećem vidimo šta je zaista bilo bolje za nas. Naravno, to je nemoguće. Isto bi trebalo svi da imate na umu da ni jedna odluka nije nepopravljiva. I ako upišete fakultet koji vam ne odgovara, možete kasnije da se bavite drugim poslom. Jedini pravi problem je ako shvatite da je to pogrešna odluka, a u njoj i dalje istrajavate - posavetovala je ona sve mlade.

Međutim, pitanje koje se ubedljivo najčešće javlja jeste - da li odabrati ono što vam se sviđa, ili ono što je perspektivno.

- Ne možemo da znamo šta će sutra biti perspektivno. Sada su to programerska zanimanja, ali šta bi bilo kada bismo svi odabrali da budemo programeri? Sigurna sam da ćemo, ako odaberemo ono što nas zaista zanima, moći u tome da napredujemo i da postanemo uspešni, pa i ako to zanimanje ne važi za perspektivno - kaže.

Ona je dodala nekoliko saveta svima koji sada donose ovako bitne odluke.

Ostatak teksta pročitajte na sajtu 24sata.rs

Autor: lJK

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima