OGLAS

Razvejani svi mitovi o srpskim programerima

Nedavno je završeno prvo veliko istraživanje o programerima, odnosno developerima - poslu koji se sve češće smatra radnim mestom iz snova, i retkoj oblasti gde je ponuda poslova uvek veća od broja kandidata. 

Smatra se da zarađuju užasno mnogo, da su u prilici da diktiraju uslove, da im radno mesto izgleda ni manje ni više kao "Gugl", a istraživanje među 1.600 srpskih programera pokazalo je šta je od toga istina. 

1. PLATA

Prosečna plata programera u Beogradu zaista jeste visoka - 1296,3 evra, u Novom Sadu 1.083, a u Nišu 1.072 evra. Ako ne računamo ova tri grada, u unutrašnjosti e prosečna plata 922 evra, a prosek a celu zemlju - 1.225 evra. Gotovo četiri puta više od prosečne plate u Srbiji. 

Seniori programeri su plaćeni bolje - 1.871 evro u Beogradu, 1.623 u Novom Sadu, 1.408 u Nišu i 11.403 u ostatku Srbije. 

Juniori programeri u Beogradu zarađuju 752 evra, u Novom Sadu 917, u Nišu 583, što je približno i ostatku Srbije. 

Tužna činjenica je da su i u ovom poslu žene slabije plaćene - 1.265 evra je prosečna plata muških programera, a programerki čak 300 evra manje - 965. 

2. RADNO MESTO

Većinom su stalno zaposleni (60 odsto), manji broj su frilenseri (15 odsto), 13 odsto su vlasnici svoje firme, a čak 12 odsto nezaposleni, ali  uglavnom je reč o studentima. Frilenserima su klijenti najčešće firme iz Zapadne Evrope i SAD/Kanade, a najpopularnija platforma za frilensing je UpWork. 

Od onih koji imaju svoju firmu, više od 80 odsto zarađuje preko 1.000 evra, 63 odsto više od 1.500 evra, a svaki peti više od 3.000 evra mesečno. 

Polovina zaposlenih programera radi u domaćim firmama, 15 odsto u mešovitim (domaće i strano vlasništvo). 

3. NA ČEMU RADE

Najčešći program je HTML/CSS, zatim JavaScript i SQL. Više od polovine radi u PHP ili Javi. 

4. ŠKOLA

uprkos tome što se veruje da su programeri uglavnom samouki, više od polovine ima završen fakultet, od toga dve trećine neki od tehničkih fakulteta. Njih 13 odsto ima samo srednju školu. Fakultetsko znanje po njima nnije preterano vredno za učenje programiranja, mnogo je važnije samostalno učenje i učenje uz iskusnije kolege. Posedovanje diplome kod ovih kadrova ne utiče na platu. 


5. BENEFICIJE

Čak 60 odsto njih nije plaćeno za prekovremeni rad, a od pogodnosti najčešće imaju fleksibilno radno vreme. Oko 30 odsto ima privatno penziono osiguranje, dva odsto kompanijski automobil, a oko 40 osto plaćene obuke i treninge.

Sve nove poslove za programere i ostale profesionalce u IT industriji pogledajte OVDE.

Najnovije oglase za posao pogledajte OVDE.

Izvor: starit.rs


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima