OGLAS

Šta kada se ostane bez posla

U naredna dva meseca republička administracija mora da se svede na 28.400 ljudi. Šta može da se uradi sa otpremninom i na kakvu podršku države radnici mogu da računaju.

Za četiri godine Aleksandra Bogdanović je čak tri puta izgubila posao. Nakon poslednjeg, kada je proglašena tehnološkim viškom, odlučila je da postane svoj gazda. Oko 5.000 evra bilo je potrebno da napravi onlajn magazin posvećen roditeljima i otvori internet prodavnicu dečije opreme. Danas ima štand u tržnom centru, a zapošljava i pet radnika.

Nijedan dan od onog trenutka kada sam otišla na Biro i bila problem države i šest meseci primala nadoknadu u slučaju nezaposlenosti nisam provela neradeći nego sam bukvalno doživljavala to kao da sam ja na poslu i da razvijam svoj biznis plan i svoju ideju da bi došla do ovog gde sam danas", rekla je Aleksandra.

Svoj posao lakše mogu da započnu oni sa otpremninom od nekoliko hiljada evra. Međutim, tom novcu mogu da se nadaju samo radnici koji su više decenija radili kod istog poslodavca.

"Otpremnine ne daju prostora za bilo kakvo ozbiljno ulaganje da bi mogli da pokrenu neki posao, ono što je prava stvar i pravo rešenje to je da te otpremnine radnici, više njih, ujedine i da zajedno pokušaju da dođu do nekog posla", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U gradovima gde će naredne godine biti najviše otpuštanja, Srpska asocijacija menadžera organizovaće preduzetničke sajmove.

"Pripremili smo materijale koji im daju ideje kako mogu da pokrenu neki biznis, imamo oko 150 do 200 preduzetničkih inicijativa, zapravo bazu šansi, koje su podeljene na trgovinu, uslugu, proizvodnju, poljoprivredu i koje mogu biti pokrenute i za neke manje iznose, od 500. 800 evra, pa do možda nekih 10.000 evra", kaže Jelena Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera.

Pomoć pruža i Nacionalna služba za zapošljavanje. Subvencijama stimuliše poslodavce iz privatnog sektora da zaposle radnike sa Biroa koji su tehnološki višak. Oni koji bi ipak da započnu svoj posao, takođe mogu da konkurišu za subvenciju, ali prethodno moraju da prođu dvodnevnu obuku za preduzetništvo.

"Pojedinačni iznos subvencije iznosi 160.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom 200.000 dinara, imajući u vidu veliko interesovanje za sledeću godinu smo planirali kako veći obuhvat lica tako i povećanje subvencija od 180.000 dinara", kaže Dragana Konakov Radovanović iz Nacionalne služba za zapošljavanje.

Iz Vlade poručuju da će sledeća godina biti proglašena godinom preduzetništva. Obećavaju da će olakšati poslovanje, pre svega, malim i srednjim preduzećima.

Izvor/ autor: RTS.RS

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima