OGLAS

3 industrije koje bi mogle da nestanu u 2016.

Međutim, neki faktori su van kontrole firmi, čak i onih najboljih u industrijama koje nestaju. A te industrije izumiru najčešće iz jednog jednostavnog razloga - tehnoloških promena.

Mnoge od njih trajaće još neko vreme u stanju poluraspadanja, međutim ima i onih za koje se s pravom pretpostavlja da bi mogle naprosto da izdahnu u 2016. godini. 

Biznis insajder piše o tri takve koje su najizgledniji kandidati za crni scenario u ovoj godini. 

Proizvodnja uglja 

Možda je preuranjeno reći da će ugalj do kraja ove godine biti sasvim mrtav jer, na kraju, trećina proizvodnje električne energije u SAD i dalje zavisi od te sirovine. Međutim, dugoročno, industrija uglja je mrtva. 

Da je tako govori i statstika: 2010. godine prihod od proizvodnje četiri najveće rudarske kompanije u SAD zajedno je iznosio 32 milijarde dolara, da bi danas pao na 340 miliona. 

Jedna od te četiri kompanije međuvremenu je bankrotirala, dve su morale da odu u restrukturiranje kako bi izbegle stečaj, a četvrta je na pragu toga. Pod pritiskom mnogo jeftinijeg gasa, potražnja za ugljem drastično je pala i mnogi neprofitabilni rudnici osuđeni su na zatvaranje. 

Spezijalizovane apoteke

I industrija specijalnih apotekarskih usluga mogla bi pretrpeti snažan udarac i nestati sa ovom godinom. Glavni je problem u tome što bi prodaju brendiranih lekova, barem teoretski, mogli zameniti generički lekovi. 

Generičke verzije lekova mnogo su jeftinije, a pacijenti bi umesto u specijalizovane apoteke mogli da odu po lekove u obične trgovine i supermarkete. 

Iznajmljivanje DVD-eva

Pad u ovom sektoru i nije neka novost. Već su u protekloj deceniji za 35 odsto pali prihodi od iznajmljivanja DVD-eva sa filmovima i igricama, dok se istovremeno beležila pojava i nagli rast servisa poput Netflixa. 

Iako kompanije poput RedBok ili Blockbuster koje se bave iznajmljivanjem DVD-eva još uvek ostvaruju dobit, ona je u stalnom padu. U isto vreme Netflix udara žestoki tempo s 43 miliona pretplatnika u SAD i 26 miliona u svetu. U protekloj godini broj pretplatnika porastao mu je za 30odsto. Striming usluge vode glavnu reč, a najam i prodaja DVD-eva polako odlazi u istoriju.

Izvor: Danas.hr

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima