OGLAS

Evropski sud: I put do posla spada u RADNE SATE

Evropski sud pravde presudio je da se svim zaposlenima koji nemaju fiksno radno mesto put do prvog radnog odredišta i put sa poslednjeg radnog zadatka u danu - ubrajaju u radno vreme.

 

Ova odluka odnosi se prvenstveno na poslove poput trgovačkih putnika, majstora i servisera ili patronažnih medicinskih sestara.

 

Sud je ovakvu presudu donio kako bi zaštitio zdravlje i bezbednost zaposlenih.

 

Presuda je donesena u slučaju španske firme "Tyko", koja je još 2011. godine zatvorila svoje regionalne kancelarije, pa su radnici bili prisiljeni da troše mnogo vremena na putovanja do klijenata.

 

Do sada im se putovanje na posao nije računalo u radno vreme.

 

U međuvremenu, Švedska je kao test uvela šestosatno radno vreme, što se odrazilo na povećanu produktivnost na poslu i bolje zdravlje radnika.

 

Rezultati su potvrdili da je većina medicinskih sestara koje su radile šest sati bila produktivnija od koleginica koje su radile duže smene.

Takođe, 68 medicinskih sestara iskoristilo je dvostruko manje dana bolovanja od grupe koja je radila "normalno" radno vreme.

 

Medicinske sestre sa kraćim radnim vremenom bile su "dvadeset odsto srećnije", te su zbog toga imale čak 64 odsto više aktivnosti sa pacijentima, navode švedski portali.

Pogledajte naše najnovije oglase za posao 

 

Izvor: blic.rs

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima