Kako NE pisati CV!

Na bilo kojoj HR poziciji, čovek se nagleda svakojakih biografija i prijava za posao koje se teško mogu smatrati prikladnim.

Evo liste najvećih lapsusa, dilema, grešaka, promašaja iz moje dosadašnje prakse i susreta sa ovim dokumentom.

Krećemo od zaglavlja, fotografije, preko organizacije ličnih podataka do same završnice...

 

1. Naslov – istina je da su nas tako učili u osnovnoj školi – da svaki rad treba nasloviti – ali to je ovde potpuno nepotrebno; jasno je na osnovu forme – ukoliko je ispoštujete, da je reč o vašoj radnoj biografiji. Ne vređajte inteligenciju regrutera, moli vas jedan od njih.

 

2. Fotografija – do struka najdalje, ne treba mi ceo vaš torzo, niti figura; potrebno mi je samo da se uverim da ste pristojan, ozbiljan kandidat. Blagi osmeh je u redu. Pripazite da pozadina bude neutralna i ako slikate sami sebe, uperite objektiv u sredinu lica, ne šaljite svoj podvaljak. Aplikantkinje, imam posebno upozorenje za vas: ne pravite ogromne punđe, ne krivite glavu, ne pućite usne; ukratko – ne pozirajte ni pod kakvim uslovima, osim ako ne šaljete prijavu na konkurs za foto-modele.

 

3. Mejl adresa – jedini prihvatljiv model je: ime_prezime@... (ili spojeno ili sa tačkom između ili nekim drugim znakom, ukoliko imate frekventno ime i prezime). Ne bih o utiscima i daljoj sudbini na konkursu osobe čija je adresa: [email protected]. Vaša privatna adresa može da ostane takva, nemamo ništa protiv; ali, kada šaljete CV, kreirajte posebnu, poslovnu, najjednostavniju adresu. Da, i na to obraćamo pažnju.

 

4. Potencijalno diskriminativni podaci  – zašto biste činili sebi medveđu uslugu i navodili nacionalnost, bračno stanje (+ ono „majka dvoje divne dece”, i sl), željenu visinu plate, godište, stambeni status podstanar i slično, ako ne morate? Pol nemojte navoditi, možemo zaključiti na osnovu slike. Nikad ne znate da li je vaš potencijalni šef rasista ili šovinista. To vas se i ne tiče; uostalom, kao ni njega koliko ste visoki/teški, da li ste udati/oženjeni... Budite odrasli i profesionalni.

 

5. Osisana latinica – dozvolite mi da vas spasim bruke: Start – Control Panel – Region and Language – Keyboards and Languages – Change Keyboards – General – Installed Services – Serbian (Latin) – Add... – OK. Naravno, smete da pišete i ćirilicom, algoritam je isti.

 

6. … i druge „tehnikalije”– Pravopis! Gramatika! Ne „gutajte” slova! Prekontrolišite više puta šta i kako ste napisali pre nego što kliknete Submit. Neka prored bude umeren, a tekst poravnan.

 

7. Dilema: Radno iskustvo, pa obrazovanje ili obrnuto? – zavisi šta želite da istaknete. Ako konkurišete za studentsku stipendiju, sigurno prvo obrazovanje i prosek (ako je visok), potom radno iskustvo ukoliko ga imate, ali ne pišite da ga nemate, osim ukoliko prijava ne zahteva posebnu formu, pa morate da napišete nešto i na tom mestu. Budite iskreni, ali i spremni na učenje, dokvalifikaciju; savlađujete nove stvari, neka vam izazov nepoznati zadaci i radna sredina budu izazov, i sl. Ukoliko ste puno i dugo radili, a imate srednju stručnu spremu (a u oglasu se traži visoka ili je prednost), svakako prvo navedite radno iskustvo, pa onda obrazovanje. Bilo bi poželjno između ta dva odeljka navesti neformalno obrazovanje – edukacije, predavanja, tribine, stručne skupove, seminare, obuke, treninge koje ste posetili i sertifikate, ukoliko ste ih stekli.

 

8. Jezici – ne navodite srpski ni kao maternji! Podrazumeva se. Ovde se misli na strane jezike i stepen poznavanja i korišćenja.

 

9. OK, svi smo mi previše odgovorni, perfekcionisti i timski igrači... – hajde da budemo više tehnički kreativni, a manje kliše. Ukoliko nemate te sklonosti, bolje ne eksperimentišite. Nabrojte iskreno, u nekoliko redova, a može i opisno, svoje kvalitete i adute – u vidu osobina ili kraćeg primera (karakteristika + situacija), taksativno.

 

10. Vozačka dozvola – to pišu mnogi po de foltu – nema potrebe za tim ako je vaš željeni posao tipično kancelarijski; a ako je terenski, možda treba razmisliti o premeštaju te informacije nagore.

 

Ne zaboravite da prvi utisak o vama kao kandidatu ostavlja upravo CV, jer on stiže u ruke poslodavca pre vaše pružene ruke. CV ima važnu ulogu – vrši predselekciju. Budite koncizni, jasni, ne pišite romane, ne igrajte se previše bojama i fontom. Buleti ističu dovoljno, važno je da tekst bude dobro organizovan i pregledan da regruter može za nekoliko sekundi da vam da prelaznu ocenu. Dok na intervjuu „odgovarate” za veću.

 

Izvor i autorska prava: Vanja Miajlović - Human Potential Consultant, LINK group

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima